Zwolle: sloop en nieuwbouw aan de Schoolstraat

22 juli 2020 08:14 uur

Het vergde nogal wat tijd en aandacht, maar de rotte kies in de Zwolse wijk Diezerpoort wordt zowaar gevuld. Nadat vorig jaar de plannen voor appartementen bij de gifgrond aan de Langenholterweg rondkwamen, staan nu vrijwel alle seinen op groen voor sloop en nieuwbouw aan de naastgelegen Schoolstraat. De ontknoping van een dertig jaar durende soap.

Zwollenaar Martjan Kuit maakte er afgelopen dagen de digitale tongen mee los. Op Twitter plaatste hij een foto met als bijschrift ‘Het ‘eenzame huis’ van Zwolle’. Er ontspon zich een twittergesprek over dit soort woningen dat de slag naar de vooruitgang heeft gemist en als restant uit vervlogen tijden nog in het straatbeeld staat. Welke stad heeft ze niet?

Waar het zwaard van Damocles vervaarlijk heen en weer zwaaide boven dit stukje Diezerpoort, wist dit huisje de dans altijd te ontspringen. Met het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan voor Schoolstraat 62-64 (een perceel van zo’n 450 vierkante meter) staat vrijwel niets sloop en nieuwbouw echter nog in de weg. Zwolle kan nog even ‘genieten’ van het eenzame huis op nummer 62, want Prins Bouw uit ’t Harde staat op het punt toe te slaan.

Stilstand door vervuilde grond

Eind september moet er duidelijkheid zijn over het flora- en faunaonderzoek, waarna de bouwvergunning kan worden afgegeven, bevestigt Ruben Wieberdink van Prins Bouw. ,,Als dat allemaal goed gaat, hopen we eind dit jaar te kunnen bouwen.’’

Op de plek van het huidige eenzame huis én op de naastgelegen grond waar een in 2015 uitgebrande krakerswoning stond, komen in totaal acht appartementen. Die sluiten aan op het appartementencomplex van Henk Lindeboom, dat in 2006 verrees op de hoek van de Langenholterweg en Schoolstraat.

De beide straten zijn al jaren met elkaar verstrengeld, niet alleen fysiek. Dat heeft alles te maken met de plannen voor het groene, gapende gat tussen de Langenholterweg en de achterkant van de Schoolstraat.

In de vorige eeuw zijn daar allerlei vervuilende stoffen in de bodem gekomen, vermoedelijk omdat het als een soort openbare dumpplek gezien werd. Nadat de verontreiniging aan het licht kwam, gebeurde er dertig jaar weinig tot niets. Terwijl op de hoek de panden van Lindeboom gebouwd werden, verpauperde het gebied daaromheen.

Om ontwikkeling mogelijk te maken in het onooglijke en onrendabele terrein aan de Langenholterweg en achter de Schoolstraat, werd pakweg zes jaar geleden door de gemeente geprobeerd dit te koppelen aan een ander bouwproject, een medisch centrum aan de Geert Grootestraat.

De onderhandelingen met ontwikkelaar Artezs (inmiddels overgenomen door Prins Bouw) liepen spaak, waarna alles weer terug bij af leek. De lokale politiek begon zich onderhand behoorlijk op te winden over de gang van zaken.

Appartementen Langenholterweg dit jaar klaar

Tot de Zwolse ontwikkelaar Aviad Atia ten tonele verscheen. Hij kocht vorig jaar de leegstaande, uitgebrande  Fröbelschool aan de Langenholterweg en kwam met de gemeente wel tot overeenstemming over afwikkeling van de saneringskosten.

Inmiddels wordt gewerkt aan de bouw van twaalf startersappartementen aan de Langenholterweg. Nog dit jaar moet die klus geklaard zijn.

Aan de Schoolstraat ging eind 2017 de sloophamer tegen de uitgebrande panden op nummer 64, waarna het ‘eenzame huis’ van nummer 62 ontstond. Met de komst van de appartementen van Prins Bouw wordt ook het laatste deel van dit verpauperde stukje Zwolle binnenkort echter opgeknapt. ,,Ik ben er blij mee’’, reageert Atia. ,,Het zorgt ervoor dat de hele buurt weer wat mooier wordt.’’ Bron: destentor.nl