Zwolle: ruim honderd jaar oude kantoorvilla gesloopt

17 september 2020 08:33 uur

Stukje bij beetje wordt de ruim honderd jaar oude kantoorvilla aan de Terborchstraat in Zwolle kapot getrokken. Figuurlijk gebeurt dat in stilte. En dat had niemand begin dit jaar kunnen denken.

,,Eind goed, al goed.’’ Vier woorden waarmee Jan Strating van AIG Careconcepts de ontknoping van de villasoap passend samenvat. Geen boze Zwollenaren met spandoeken voor de deur, geen politici die hun onvrede spuien op de sociale media, maar een doorsnee sloop waar niemand wakker van lijkt te liggen. Sinds afgelopen vrijdag bijt de grijper zich vast in de ruim honderd jaar oude kantoorvilla die vorig jaar gekocht is door AIG Careconcepts, eind deze week is er waarschijnlijk al niets meer te zien van het beeldbepalende pand.

Veel kritiek op ontwikkelaar

Want dat het een opmerkelijk gebouw was, dat bleek eind vorig jaar wel. Bart van Venrooij, eigenaar van AIG Careconcepts, ontvouwde zijn plannen voor sloop en nieuwbouw in de oude stijl, maar werd welhaast met pek en veren de stad uitgejaagd. Hoe haalde een ontwikkelaar het in zijn hoofd zo’n bijzondere villa zomaar weg te vegen?

Erfgoedvereniging Heemschut, Vrienden van de Stadskern en de Zwolse oppositie maakten zich grote zorgen. Veel geblaf, maar bijten konden ze niet, want voor de sloop was enkel een melding nodig bij de gemeente. Na een gesprek met de initiatiefnemer, kwamen critici tot bedaren. De oude villa vertoonde te veel mankementen om het geschikt te maken voor een complex waar straks twintig dementerende ouderen kunnen worden, verzekerde Van Venrooij. AIG gaat er een nieuw gebouw neerzetten, waarvan de voorgevel herbouwd wordt in de originele stijl van de vroegere villa.

Nieuwbouw over een jaar klaar

Vorige week is het bestemmingsplan voor deze locatie zonder enige wanklank gewijzigd. De kritiek is verstomd. ,,Het heeft al met al een half jaartje langer geduurd, maar daar doen we het voor’’, zegt projectleider Strating. Verloopt alles volgens planning, dan wordt half november gestart met de nieuwbouw. Rond de zomer van 2021 moet het pand klaar zijn, zodat in het vierde kwartaal bewoners verwelkomd kunnen worden. Bron: destentor.nl