Zeist: Nieuwe wijk met stadslandbouw en imker op plek RaboFacet

06 november 2019 20:35 uur

Op het terrein van RaboFacet in Zeist wil de gemeente Zeist een nieuwe woonwijk bouwen met ongeveer honderd woningen. De politiek debatteert donderdag over de invulling van het gebied. Naar verwachting is de wijk, die in de gemeentelijke stukken Zeister Enk heet, begin 2022 klaar.

RaboFacet is de IT-afdeling van de Rabobank en is al sinds jaar en dag gevestigd op een terrein tussen de Utrechtseweg en de Laan van Eikenstein. Maar Rabobank wil verhuizen naar Utrecht, waardoor het 3,6 hectare grote terrein vrijkomt. Begin volgend jaar wil RaboFacet de grond overdragen aan Bouwfonds Property Development, die het gebied gaat ontwikkelen. April volgend jaar vertrekt RaboFacet uit Zeist.

Er moeten 24 goedkope huurwoningen komen en ongeveer 45 huizen in de prijsklasse tot 375.000 euro. Dat kunnen huur- en koopwoningen zijn. Als laatste komen er 29 koopwoningen met een vanaf prijs van 375.000 euro. De bouw van de woningen begint in maart 2021 en duurt naar schatting tien maanden.

Groen parkje

De woningen komen allemaal om een groen parkje te staan dat het hart vormt van de nieuwe woonwijk. Alle woningen krijgen een eigen, herkenbare vorm die verwijst naar de historie van de directe omgeving. Zo wordt er gedacht aan een bepaalde boerderijvorm met lage muren en grote daken. Ook is voor het ontwerp gekeken naar de naastgelegen Dichterswijk met vooroorlogse woningen.

Een deel van het te slopen complex van RaboFacet is in de wijk terug te zien in speelvoorzieningen voor kinderen.  Verder zal al het beton dat vrijkomt bij de sloop van het complex worden hergebruikt om er weer nieuw beton van te maken. Bijzonder is dat er in de wijk plek komt voor stadslandbouw. Ook mag een imker er bijenkorven plaatsen.  Bron: ad.nl 5-11-19