Zeeuwse boer is kampioen asbestsanering

10 januari 2016 12:04 uur

Zeeuwse boeren vervangen sneller de asbestdaken van hun loodsen dan hun collega’s elders in het land. Sinds 2012 zijn in Zeeland bij 240 landbouw- en veeteeltbedrijven asbestplaten vervangen.In totaal gaat het om 165.000 vierkante meter dak. Zeeland is met bijna 60 procent koploper in de landelijke collectieve actie van landbouworganisatie LTO Nederland.

Asbestdaken zijn vanaf 2024 verboden. Tot die datum hebben boeren de tijd om de asbest dakplaten te vervangen. Het Rijk stimuleerde dat met fiscale aftrek van milieu-investeringen en subsidie voor zonnepanelen.

Voor 2016 is dat veranderd: het Rijk subsidieert nu 4,5 euro per vierkante meter asbest. De provincies doen er een schepje bovenop. Ze dragen ook 4,5 euro per vierkante meter dak bij als een agrariër het asbest weghaalt, mits die het nieuwe dak ook van zonnepanelen voorziet. “Zo wordt het erg aantrekkelijk om nu af te komen van je asbest dak, want het moet er een keer af”, zegt Roel Clement, de projectleider van de ZLTO die onder meer de asbestsanering in Zeeland begeleidt. Bron: PZC 9 januari 2016. Lees verder>>>>