Winkelleegstand na de crisis: 7 gemeenten met de meeste leegstand

14 november 2017 06:38 uur

RTL Nieuws kwam eerder dit jaar met een reportage over leegstand in Nederland. Alhoewel allesbehalve een nieuw onderwerp weet RTL de omvang hiervan opnieuw heel beeldend onder woorden te brengen:

Met de totale oppervlakte van alle leegstaande gebouwen in Nederland kun je moeiteloos een Waddeneiland of een grote gemeente als Maastricht of Amersfoort vullen.

Ondanks de relatief beperkte leegstand van woningen staan kantoren, winkels en scholen veelvuldig leeg. De leegstand in deze categorieën is daarmee fors, ondanks ook weer belangrijke verschillen afhankelijk van de peildatum en de bron. Cijfers van bijvoorbeeld het CBS, het planbureau voor de leefomgeving (PBL) en RTL komen vaak niet overeen met elkaar, en veel cijfers zijn gedateerd.

Volgens een van de recentste bronnen, het Compendium voor de Leefomgeving, staat nu ruim 9% van het winkeloppervlakte leeg (cijfers 1 april 2017). Dit percentage is ongeveer gelijk aan dat voor 2015. In 2016 was het ruim 10 procent, maar dit blijkt vrijwel volledig frictieleegstand te zijn als gevolg van het faillissement van V&D. Voor 2008 was de leegstand jarenlang minder dan 6 procent. Bron: vastgoedwereld.nl 14-11-17 Lees verder>>>>