Wethouder: Nieuwkoopse raad moet kiezen tussen sloop of behoud van sporthallen en zwembad

18 oktober 2019 07:41 uur

Vroeg of laat moet de gemeenteraad van Nieuwkoop een keuze maken: blijft de gemeente miljoenen euro’s pompen in het onderhoud van oude sporthallen en zwembaden? Of is het beter om een sportvoorziening te slopen, zodat op die plek woningen gebouwd kunnen worden? Dit dilemma heeft wethouder Guus Elkhuizen de raadsleden woensdagavond voorgelegd.

Elkhuizen hield de raad voor dat steeds minder mensen in verenigingsverband willen sporten, omdat ze dan verplicht wekelijks moeten trainen en competitie moeten spelen. ,,Men kiest steeds vaker voor een sport die je kunt beoefenen op het moment dat je het wilt. Vooral ouderen gaan wandelen of fietsen; dat heeft ook z’n weerslag op verenigingen.”

Terugloop

Ook zwembad De Wel kampt al jaren met een terugloop van het aantal bezoekers. Het zwembad is ooit opgezet voor 100.000 tot 200.000 zwemmers per jaar; vorig jaar kwamen echter slechts 94.000.

In de periode tot 2028 is de gemeente Nieuwkoop 2,4 miljoen euro kwijt aan onderhoudskosten voor de sporthallen De Steupel, De Vlijt en De Ringkant en voor zwembad De Wel. In dat bedrag zijn nog niet de investeringen meegenomen die noodzakelijk zijn om de gebouwen energieneutraal te maken.

Kosten

,,De Vlijt is 34 jaar oud, De Ringkant 40 jaar, en De Wel meer dan 30 jaar oud. De kosten zullen niet afnemen”, zegt Elkhuizen, die daarom wil dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de vraag of alle hallen en zwembaden in stand moeten worden gehouden.

Maar woensdagavond sprak nog geen enkele politieke partij zich uit voor de sloop van een sporthal of het zwembad. Fractievoorzitter Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop) wilde het niet hebben over ‘zorgen, maar over uitdagingen’.

Commissielid Van Buren wees op het ‘maatschappelijke belang van zwembaden’ en Jord Koppejan (D66) vond dat de sportvoorzieningen ,,behouden moeten blijven als sociaal bindweefsel van de kernen.” De gemeenteraad praat begin volgend jaar verder over de toekomst van de sportfaciliteiten. Bron: ad.nl 17-10-19