Waddinxveen: Oud raadhuis wordt gesloopt voor woningbouw

03 mei 2019 08:23 uur

Het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Waddinxveen wordt definitief gesloopt om ruimte te maken voor woningbouw. Dat hebben b en w vandaag bekend gemaakt.

,,Alles bij elkaar een beter scenario dan een transformatie van het oude pand”, stelt wethouder Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen). Een aanbesteding voor de verbouw tot maximaal 35 zorg- en seniorwoningen blies ze vorig najaar na een verschil van mening met de ontwikkelaar vroegtijdig af.

Kijkend naar zaken als duurzaamheid, financiële opbrengsten en de ontwikkeling van het Sleutelkwartier, waarvan het oude raadhuis uit 1978 een onderdeel is, vindt ze woningbouw een veel betere optie dan de verbouw van een slecht geïsoleerd, niet comfortabel en onaantrekkelijk pand. De plannen voor zowel nieuwbouw als sloop en de tijd die daarmee is gemoeid moeten overigens nog nader worden uitgewerkt. Pas als b en w daarover een besluit hebben genomen zullen marktpartijen worden gevraagd daarop te reageren. Vooral PCW, CDA en de Seniorenraad Waddinxveen hadden tot nu toe het pand willen behouden voor betaalbare zorgwoningen en woningen voor ouderen, zoals ontwikkelaar Merwestreek en het zorginitiatief Het Ouden Huis hadden gewild.

Bijzonder gebouw

De Haagse rechter vond echter dat de gemeente terecht een punt achter dit initiatief had gezet omdat er van afspraken over het absoluut niet gebruiken van de buitenruimte zou zijn afgeweken. ,,Het oude gemeentehuis is een bijzonder gebouw uit de naoorlogse periode in Waddinxveen, welke bij voorkeur als icoon gehandhaafd dient te blijven”, stond er eerder nog in een marktonderzoek van de gemeente over het als een bunker omschreven robuuste pand.

Tot voor kort bedroeg de boekwaarde van het oude raadhuis ruim één miljoen euro. Het glasmozaïek in de raad- en trouwzaal van het door architectenbureau Stuurman ontworpen gebouw, dat in 1978 door prins Bernhard is geopend, wordt geschonken aan het Historisch Genootschap Waddinxveen (HGW). Bron: ad.nl 2-5-19

Overig nieuws