Waarschuwing voor nieuwe bouwcrisis: ‘nu ingrijpen op woningmarkt’

21 november 2017 08:16 uur

Deskundigen waarschuwen voor een nieuwe crisis op de woningmarkt als het kabinet niet ingrijpt. “De bouwproductie moet fors omhoog, maar dreigt juist weer omlaag te gaan.” Ze vinden dat het kabinet de bouw van huizen in binnenstedelijke gebieden moet aanjagen met stimuleringsmaatregelen en adviseren de hypotheekrenteaftrek nu al verder af te bouwen en niet pas in 2020.

 Schaarste, torenhoge huizenprijzen, mensen die met tientallen anderen in de rij staan voor een woning. En voorlopig wordt het ook niet beter, eerder slechter.

Deskundigen zien het helemaal misgaan op de woningmarkt, onder wie Peter Boelhouwer, hoogleraar housing systems en directeur van het onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft. “Het dreigt helemaal uit de hand te lopen.”

Boelhouwer reageert op de woningmarktbrief die minister Kajsa Ollongren vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. In die brief kondigt de minister aan dat het Rijk zich actiever met de woningmarkt gaat bemoeien. Ollongren belooft onder meer afspraken te maken over de bouwproductie met de gemeenten Amsterdam en Utrecht.

“Veel te mager”, stelt Peter Boelhouwer. “De minister kan wel zeggen dat ze gaat onderhandelen met gemeenten, maar als je puur naar de productiestatistieken kijkt, dan weet je dat je het daarmee nooit gaat redden. Management by speech kan werken als het goed gaat, maar niet in dit soort situaties.” Bron: cobouw.nl 21-11-17 Lees verder>>>>