Viverion sluit asbestsanering Rijssen feestelijk af

15 december 2013 17:15 uur
Binnenkort rondt Viverion de asbestsanering in Rijssen af. Deze afsluiting krijgt een feestelijk tintje.

Maandagmiddag 16 december gaan medewerkers van Viverion met de huurders een kerstboom versieren met lampjes en ballen. Vanaf 16.00 uur zijn de buurtbewoners uitgenodigd in het plantsoentje ter hoogte van de Kattenhaarsweg 21-43, om samen de afsluiting te vieren.

Deze zomer heeft Viverion 316 woningen in Rijssen op asbest geïnventariseerd. In alle woningen is asbest aangetroffen. Uit de inventarisatie bleek dat in 168 woningen asbest zat dat op termijn risico kan opleveren. Uit voorzorg besloot de corporatie alle risicovolle asbest te saneren.

De gemeente Rijssen-Holten hield toezicht op het proces. Scheffer Asbestsaneringen b.v. uit Wezep voerde de sanering uit. Nijhuis Bouw uit Rijssen zorgde voor de herstelwerkzaamheden. Tussen half augustus en half december werd het mogelijk risicovolle asbest verwijderd. Daarbij ging het vooral om asbesthoudende badkamerplafonds. De huurders konden zelf kiezen of ze ook de zachtboardplafonds in de slaapkamers wilden laten vervangen door gipsen plafonds. Dit gebeurde bij de meeste woningen.

De sanering duurde in de meeste gevallen een dag. De bewoners konden tijdens de werkzaamheden in de woning blijven. Bij sommige woningen aan de Irenelaan, de Marijkestraat en de Nassaustraat zijn de complete zolders gesaneerd. De bewoners moesten hiervoor enkele dagen hun huis verlaten. Viverion bood hen overnachtingen elders aan. Ze konden er ook voor kiezen om tijdelijk bij familie of in de Wellehof of Eltheto te verblijven. Begin volgend jaar worden de laatste woningen gesaneerd . Viverion heeft in beeld welke woningen na de sanering nog asbest in ongevaarlijke vorm bevatten. Bron: Viverion december 2013.