Vianen: Deel van varkensfokkerij illegaal gesloopt

15 december 2019 10:27 uur

De sloop van een voormalige varkensfokkerij in Vianen is door de gemeente Cuijk stilgelegd. Enkele stallen met asbest waren zonder toestemming gesloopt. Dat de stallen van de varkensfokkerij aan de Hapsebaan verdwijnen is te verwachten. Er is geen varken meer te bekennen en het terrein ligt er verlaten bij. De dieren komen ook niet meer terug. De gemeente wil hier namelijk een zonnepanelenpark aanleggen.

De eigenaar, Kroesbergen B.V. Cuijk, is hiervan op de hoogte. Hij had ook enkele maanden geleden een sloopaanvraag ingediend bij de gemeente Cuijk. Maar ter plaatse bleek dat er al (andere) stallen gesloopt waren. Zonder toestemming. Dit wordt bevestigd door de woordvoerder van de gemeente Cuijk.

Per direct is de sloop stopgezet. Niet alleen vanwege de verdwenen stallen, maar ook omdat ze asbest bevatten.

Grote stalbrand

Het asbest kwam al eerder vrij tijdens een grote stalbrand in 2005. Het bedrijf lag hierdoor jarenlang stil. Tegen een herstart en uitbreiding werd in 2010 bezwaar gemaakt. De buurtbewoners waren bang voor de overlast van het mesttransport. Dit argument werd door de Raad van State van tafel geveegd. Inmiddels is het bedrijf alsnog gestopt.

Scherp in de gaten houden

Het is niet bekend wanneer de sloop van de stallen weer wordt voortgezet. De gemeente houdt het scherp in de gaten. Zo is het nog onduidelijk hoe het asbest is verwijderd.

De stop op de sloop heeft ook effect op het zonnepanelenproject. Het is nog niet bekend wanneer deze wordt aangelegd. De gemeente houdt nu informele gesprekken met de betrokkenen en de buurtbewoners.

Kroesbergen B.V. Cuijk was niet bereikbaar voor commentaar. Bron: gelderlander.nl