Utrechtse Heuvelrug maakt haast met asbestverwijdering

10 april 2018 06:22 uur

De komende zes jaar moeten 1900 panden met asbest in het dak worden schoongemaakt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit een inventarisatie. Op het gemeentehuis willen ze daar snel mee aan de slag.

 VERBOD

In 2024 gaat een verbod in op asbest in daken. Voor de Utrechtse Heuvelrug betekent dit dat er 300.000 m2 aan asbest moet worden weggehaald. Dat asbest zit niet in de dakpannen, maar mogelijk wel in golfplaten, platte dakleien en bitumen. Als het asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij.

 ZELF WEGHALEN

Niet iedereen kan zomaar een zaag in het dak zetten. Wie een dak met asbest heeft dat groter is dan 35 vierkante meter, mag het asbest niet zelf weghalen. Eigenaren zijn dan verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te huren. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug geldt dat voor 60 procent van de daken. Maar ook als je dak kleiner is dan die 35 vierkante meter, mag je niet zomaar slopen. Het verwijderen moet altijd worden aangemeld bij de gemeente.

Wethouder Nijhof noemt de inventarisatie een eerste stap. Om gezondheidsrisico’s te verkleinen wil Nijhof de sanering van asbestdaken versnellen. De gemeente gaat de eigenaren nu informeren over het asbest in hun dak, en hoe ze dat eruit kunnen halen. Bron: rtvutrecht.nl 9-4-18