Utrecht: Sloop parkeergarage Paardenveld in centrum onderzocht

11 maart 2020 08:35 uur

De parkeergarage Paardenveld in de Utrechtse binnenstad gaat over een paar jaar mogelijk dicht. De gemeente onderzoekt wat de gevolgen van sloop van de bovengrondse garage betekent voor bedrijven en instellingen in de buurt.

Het onderzoek naar de parkeergarage naast het politiebureau aan de Kroonstraat, wordt uitgevoerd door  advies- en ontwerpbureau BRO. In een onlangs verspreide brief stelt BRO dat sloop van de garage een van de scenario’s is. Om duidelijk te krijgen wat hiervan de economische betekenis is voor bedrijven en instellingen in de buurt wordt online een enquête gehouden.

Mogelijke sloop

In een toelichting op de enquête wordt gesteld dat de gemeente Utrecht het belangrijk vindt ‘om van direct betrokkenen relevante informatie en meningen te ontvangen, die ertoe leiden dat de effecten van de mogelijke sloop van de parkeergarage inzichtelijk worden gemaakt’. Een van de vragen is hoe belangrijk de parkeergarage is voor de aangeschreven ondernemingen en organisaties.

De Paardenveldgarage is in 1975 geopend op grond van de gemeente die in erfpacht is uitgegeven. Verdeeld over vier verdiepingen telt de garage 384 parkeerplaatsen. Tussen 2012 en 2014 is de garage grondig opgeknapt. De parkeergarage prijst zichzelf aan als ‘al jaren de goedkoopste en veiligste parkeergarage van Utrecht’. De bereikbaarheid van de garage is de laatste jaren door de aanpassing van de wegen rondom het Paardenveld minder geworden. Toch wordt nog altijd volop geparkeerd in de garage. De eigenaar, Paardenveld Vastgoed BV uit Wassenaar, wil niet reageren op het onderzoek dat in opdracht van de gemeente wordt uitgevoerd.

Huurders

De toekomst van de garage is actueel omdat in 2023 het erfpachtcontract afloopt. Huurders van zaken die in de plint van de parkeergarage zijn gevestigd, hebben geen weet van eventuele sloop van het complex. Een brief van advies- en ontwerpbureau BRO hebben ze niet ontvangen. ,,Ik zal mijn management op de hoogte stellen’’, zegt de bedrijfsleider van camerawinkel Kamera Express verbaasd.

Eigenaar Ingemar Visch Karlsson van bakkerij en lunchroom Broodnodig zegt dat hij vanwege het aflopen van de erfpacht een tijdelijk huurcontract heeft. ,,Wat er na 2023 gebeurt, weet ik niet. Maar ik blijf hier graag zitten.’’ Broodnodig verhuisde eind 2018 van de vestiging in de Willemstraat een paar honderd meter verderop naar het Paardenveld.

Het aantal parkeergarages in de binnenstad ligt politiek gevoelig. Met name GroenLinks had grote moeite met de nieuwe, hypermoderne garage die een paar jaar geleden onder Hoog Catharijne werd geopend. Huurders in de plint van de Paardenveldgarage sluiten niet uit dat het voortbestaan van ‘hun garage’ de inzet wordt van een politiek debat.

Gesprek

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het huidige erfpachtcontract met de eigenaar van de Paardenveldgarage afloopt in 2023. ,,Om die reden gaan we minimaal drie jaar van tevoren met de huidige erfpachthouder in gesprek.’’

Om iets over de toekomst van de garage te kunnen zeggen voert de gemeente twee onderzoeken uit, zegt de woordvoerder. ,,Het eerste gaat over nut en noodzaak van de garage vanuit mobiliteitsperspectief. Dit onderzoek wordt gedaan door Royal HaskoningDHV. Het tweede gaat over de economische impact.’’ Op basis van de gesprekken met de eigenaar van de garage en de uitkomsten van de onderzoeken worden scenario’s voor de parkeergarage ontwikkeld, aldus de woordvoerder.

Bioscoop

Tot 2017 was de parkeergarage nog in beeld als onderdeel van plannen voor bioscoop De Kade aan het Paardenveld. Dit plan sneuvelde omdat Paardenveld Vastgoed BV zich terugtrok.  In het ontwerp voor de arthouse-bioscoop was rekening gehouden met minimaal vijfhonderd fietsparkeerplaatsen, naast ruimte voor auto’s in de bestaande parkeergarage. De eigenaar was niet gerust op de bezettingsgraad van zijn garage na de komst van de bioscoop. Bron: gelderlander.nl