Utrecht: ruzie over sloop flats Kanaleneiland

07 juli 2020 20:29 uur

Mitros heeft een onafhankelijk voorzitter aangesteld, die de onenigheid tussen de woningcorporatie en haar huurders over te slopen flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland moet oplossen. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van GroenLinks, de SP en Denk.

De bewoners van appartementen aan de Rooseveltlaan en Trumanlaan uitten eerder dit jaar hun ongenoegen tijdens een raadsinformatiebijeenkomst en tegenover AD Utrechts Nieuwsblad. De overgrote meerderheid van de huurders zou tegen de voorgenomen sloop van twee flatgebouwen zijn en Mitros zou niet naar hun wensen luisteren. In de plannen van de corporatie moeten sociale huurflats plaatsmaken voor sociale huurwoningen en middenhuurwoningen. Zodoende wordt de samenstelling van de wijk gemengder.

Moeizaam

Het college erkent in de beantwoording van de vragen dat ‘het participatieproces moeizaam verloopt’. ,,Omdat bewonerscommissies en Mitros niet op één lijn zitten over wat er met de woningen moet gebeuren. Mitros heeft het voornemen om de flats te slopen, de bewonerscommissies staan daar niet achter. Om het proces te verbeteren heeft Mitros een onafhankelijk voorzitter aangesteld.’’

Uit de beantwoording van de vragen blijkt ook dat de bewonerscommissies op 9 maart in een overleg hebben ingestemd om een gemeenschappelijk plan te maken, waarbij de sloop en nieuwbouw als vertrekpunt wordt genomen. ,,Mitros heeft toegezegd de communicatie richting de bewoners beter op te pakken’’, schrijft het college.

Het plan is om de 120 sociale huurflats plaats te laten maken voor 120 sociale huurwoningen (huur tot 737 euro) en 120 middenhuurwoningen (huur rond de 1000 euro). Volgens de gemeente is het sowieso de bedoeling dat het bestaande aantal van 120 sociale huurwoningen moet terugkeren. ,,Hoeveel woningen er daarnaast nog kunnen worden toegevoegd wordt onderzocht.’’ Bron: ad.nl