Utrecht: Is sloop huizen Croeselaan nog tegen te houden?

24 februari 2020 20:07 uur

Als de sloop van de Rotterdamse Tweebosbuurt voorkomen kan worden, waarom die van de Utrechtse Croeselaan dan niet? Gemeenteraadsleden deden afgelopen week pogingen om een vergelijking te trekken tussen de twee buurten, maar de bewoners tasten nog in het duister. De vraag is: zijn de woningen aan de Croeselaan nog te redden?

De sloop van de woningen op de Croeselaan houdt bewoners al lange tijd in zijn greep. Vorig jaar werd duidelijk dat de (sociale) huur- en koopwoningen hier definitief gesloopt worden. Bewoners zouden hun intrek kunnen nemen in vervangende woningen aan de Jan van Foreeststraat. Ook dat bleek ineens niet helemaal zeker: na een verwarrende bijeenkomst eind vorig jaar begrepen bewoners helemaal niks meer van de situatie.

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de vervangende huizen mogelijk niet gelijkwaardig zijn aan hun huidige woningen en voor veel bewoners een stuk kleiner kunnen uitvallen. Daarnaast bleek dat een deel van de huidige Croeselaanbewoners mogelijk buiten de boot valt en geen nieuwe woonruimte krijgt toegewezen. De gemeente bood haar excuses aan voor de verwarrende bijeenkomst. Sindsdien ontvangen bewoners maar weinig duidelijkheid over hun toekomstige woonplek.

Waarom hier wel?

Tegelijkertijd deed zich een opvallende ontwikkeling voor in een vergelijkbare kwestie: in de Rotterdamse Tweebosbuurt, een vergelijkbare wijk waar de sloopkogel al geruime tijd boven de hoofden van bewoners bungelde, gaf de rechter bewoners na een lang proces tóch gelijk. Volgens hem zou de sloop van de wijk niet bijdragen aan ‘stedenbouwkundige ontwikkeling’ en zouden bewoners onvoldoende betrokken zijn bij de plannen: zij mogen wel in hun huizen blijven.

Die ontwikkeling bleek voor een aantal betrokkenen reden genoeg om in actie te komen. ,,Wij dachten: voor de Croeselaan geldt dit evengoed’’, zegt PvdA-raadslid Rick van der Zweth. ,,De reden voor de sloop is hier ook stedelijke ontwikkeling en er is sprake van slechte participatie van bewoners. Onder meer om deze redenen stak de rechter er in Rotterdam een stokje voor, waarom niet in Utrecht?”

Juridisch gezever

Van der Zweth en andere raadsleden vroegen deze week in de gemeenteraad te kijken naar de gelijkenis tussen de twee buurten. Volgens het college zouden de buurten feitelijk en juridisch verschillend zijn en niet in dezelfde fase zitten. De reactie vindt Van der Zweth teleurstellend én onnodig ingewikkeld. ,,Een hoop juridisch gezever, noem ik het. Ik heb het gevoel dat ze om de situatie heendraaien, zodat ze maar geen voorstel hoeven neer te leggen bij bewoners’’, zegt hij.

Bewoners tasten vooralsnog in het duister. Het antwoord van het college is ook voor buurtbewoner Thijs Bekker (38) behoorlijk onduidelijk. ,,Het is een zeer juridisch antwoord, het lijkt een beetje alsof de gemeente zich wil indekken. Wat jammer is, want als de gelijkenis met de Tweebosbuurt wel opgaat, kunnen wij mogelijk niet ons huis worden uitgezet.’’

Volgens zowel Bekker als Van der Zweth heeft woningcorporatie Portaal de woningen nog niet verkocht aan de gemeente. ,,Ik denk dat dat wel een signaal is’’, zegt Bekker. ,,Daarnaast is laatst nog een woning verkocht, eentje die niet in de sociale huur zat, en worden nog steeds woningen in het blok verbouwd. Ik vraag me af hoe snel het gaat.’’ Of de bewoners vergelijkbare, vervangende woningen krijgen is vooralsnog niet duidelijk. ,,Dat blijft de vraag. Gaan we straks van een woning van 100 vierkante meter met een tuin naar een appartement van 60 vierkante meter?’’

Rechter

Hoe nu verder? Volgens een woordvoerder van de gemeente ‘onderzoeken zij vooralsnog zorgvuldig wat de mogelijkheden zijn’. De gemeente kan mogelijk in het voorjaar pas een update geven over de sloop van de woningen. Of de bewoners van de Croeselaan net als de Rotterdammers naar de rechter stappen, is nog niet helemaal duidelijk. ,,Dat is nog te vroeg om te zeggen’’, zegt Bekker. ,,Maar als die vervangende woningen er niet komen, is dat in de toekomst wel een optie.’’ Bron: gelderlander.nl 21-2-20