Utrecht: Bewoners sloopwoningen Croeselaan, wel of geen andere woning?

17 november 2019 20:13 uur

De bewoners van de woningen aan de Croeselaan snappen er niets meer van. Krijgen ze nu wel of geen nieuwe woning – en in wat voor soort huis komen ze in de toekomst eigenlijk terecht?

In een bijeenkomst van bewoners en gemeente is veel verwarring ontstaan over de toekomstplannen omtrent de woningen op de Croeselaan. De bewoners, wier huizen definitief worden gesloopt, hoopten meer te weten te komen over de nieuwe woningen die voor ze worden gebouwd. ,,Tijdens de bijeenkomst werd ons verteld dat onze huidige huurder, Portaal, de nieuwe woningen gaat verzorgen. Daaruit werd duidelijk dat er alleen sociale huurwoningen worden gebouwd – en dat het voornamelijk zal gaan om twee- à driekamerappartementen”, vertelt bewoonster Lotte Weijers.

Dat was niet de afspraak, meent ze. Dat er alleen sociale huurwoningen worden gebouwd houdt in dat het deel van de bewoners dat huurt in de vrije sector vermoedelijk buiten de boot valt, en geen nieuwe woonruimte toegewezen krijgt. Daarnaast zijn de nieuwe woningen waarschijnlijk een stuk kleiner dan de huidige huizen van de bewoners. Ook dat was, volgens Weijers, niet de afspraak. Dus stuurden de bewoners gezamenlijk een brandbrief naar de gemeenteraad. ,,We willen duidelijkheid over de toekomst.”

Gelijkwaardig

,,Bij het besluit om te slopen is destijds afgesproken dat er gekeken gaat worden naar gelijkwaardige woonalternatieven voor alle bewoners die de dupe zijn van de sloop. Iedereen zou een gelijkwaardige woning terugkrijgen, en alle bewoners zouden daarheen kunnen verhuizen”, vertelt Rick van der Zweth, fractievoorzitter van de Utrechtse PvdA.

,,Nu lijkt het er ineens op dat twee van de belangrijkste voorwaarden waarop de sloop is gebaseerd, misschien niet doorgaan”, voegt Van der Zweth toe. ,,Op de eerste bijeenkomst waarvoor de bewoners worden uitgenodigd, wordt er meteen verwarring en paniek gezaaid. Iedereen moet z’n huis uit, sociale huurder of niet. Hoe kun je daar nou een onderscheid tussen maken? Dit was niet de afspraak.”

Rare situatie

Weijers en haar medebewoners snappen er niks meer van. ,,De hele situatie is raar: we hebben laatst allemaal nog een enquête ingevuld met vragen als: ‘Zou je interesse hebben om in de nieuwe woningen te wonen?’ en ‘Zou je een groter of kleiner huis willen?’” vertelt Weijers. ,,Tijdens de bijeenkomst zei iemand dus heel terecht: ‘Ben ik nou gek dat ik dat formulier heb ingevuld?’ Het lijkt er op alsof ze er niks mee gaan doen.”

Naar aanleiding van de brandbrief stelde de voltallige gemeenteraad vragen aan de wethouder. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het nog even kan duren voordat er een officiële reactie komt en dat er voor die tijd geen vragen over het onderwerp beantwoord worden.

Volgens Reijnder Jan Spits van woningcorporatie Portaal gaat het om een lastige situatie. ,,Wij mogen simpelweg geen woningen meer bouwen in de vrije sector, alleen maar sociale huurwoningen”, legt hij uit. ,,De vraag is: hoe kunnen we al onze huurders het beste helpen? Dat is voor ons ook zoeken.” Bron: ad.nl 16-11-19