Uniek realistisch experiment Brandweer Nederland in Zutphen

24 september 2014 07:02 uur

Spannende tijden voor Brandweer Nederland en de Brandweeracademie: van 20 tot en met 24 oktober en van 1 tot 6 december 2014 vinden in de wijk De Mars in Zutphen praktijkexperimenten plaats, waarbij dagelijks twee jaren dertig arbeiderswoningen in brand worden gestoken. Voor Nederlandse begrippen zijn het unieke experimenten met een grote wetenschappelijke waarde voor de brandweerkorpsen.

De experimenten maken deel uit van drie grote onderzoeken die de Brandweeracademie momenteel uitvoert namens de gezamenlijke brandweerkorpsen in Nederland. Deze onderzoeken richten zich op de offensieve buiteninzet, op het brandverloop en op de effectiviteit van rookmelders. Uiteindelijk doel van de onderzoeken is om de veiligheid bij brand in Nederland te vergroten voor burgers en brandweermensen en het aantal doden te beperken.

Praktijkexperimenten

Hoewel het drie verschillende onderzoeken betreft met verschillende doelstellingen en onderzoeksvragen, is er een belangrijke overeenkomst: voor alle drie is het noodzakelijk om praktijkexperimenten uit te voeren. “Voor betrouwbare onderzoeksresultaten die een goed beeld geven van de praktijksituatie zoals die wordt aangetroffen in Nederlandse woningen, kan niet worden uitgeweken naar een oefencentrum”, zegt lector Brandweerkunde Ricardo Weewer. “Daarom richten wij ons op (sloop)woningen, die worden ingericht met meubilair.”

Uniek

“Voor Nederlandse begrippen zijn het unieke experimenten met een grote wetenschappelijke waarde voor de brandweerkorpsen. Deze meerwaarde ziet ook het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die de onderzoeken mede ondersteunt. Het is in Nederland niet eerder gelukt om zulke grootschalige experimenten op te zetten op het gebied van onder andere brandverloop. De brandweer goes science. Dat is best spannend, maar tegelijkertijd ongelooflijk belangrijk”, besluit Weewer enthousiast.

Samenwerking

Naast Brandweer Nederland en de Brandweeracademie zijn ook het Woonbedrijf Ieder-1, Sloopadviseurs.nl, de afdeling Preventie van de gemeente Zutphen en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland nauw betrokken bij de experimenten. Tijdens de testweken publiceren wij dagelijks foto’s en filmpjes van de testen op onze website en social media.