Uitbater van The Lux in Zeewolde siddert van schrik

19 mei 2020 08:28 uur

Het plan om theater- en zalencentrum The Lux in Zeewolde te slopen en daarvoor in de plaats een groot en hoog appartementencomplex te bouwen roept veel weerstand op in de gemeenteraad. Bijzonder is dat de uitbater van The Lux niet over de plannen is geïnformeerd.

Tim van Oosten, huurder en uitbater van restaurant en theater, is nog niet bekomen van de schrik. De laatste maanden heeft hij het restaurant, het terras en de theaterzaal voor vele duizenden euro’s opgeknapt. Filmpjes en foto’s van de verbouwing zijn te vinden op de Facebookpagina van The Lux.

Van Oosten is heel emotioneel en wil daarom niet reageren op de plannen. ,,Ik kreeg het te horen van een buurtbewoner die mij een brief liet zien.’’ Dat was amper een week geleden.

Signaal

Van Oosten benadrukt dat hij elke maand gewoon de huur betaalt, dat The Lux steeds beter draait en dat hij in coronatijd geen enkele van de dertig medewerkers heeft ontslagen. ,,Daarmee geef ik toch een signaal af. Ik wil doorgaan met dit concept.’’

Van Oosten is zeven jaar huurder van het pand, dat bij oudere Zeewoldenaren ook bekend is onder de namen De Arcade en The Harbour.

Vijf verdiepingen

Projectontwikkelaar Le Clercq en Vazet wil het pand Raadhuisplein 19-20 slopen en daar een vijf verdiepingen hoog appartementencomplex bouwen. Dat blijkt uit de website www.deaanloopzeewolde.nl. Deze week ging de website live. Op die website staat dat burgemeester en wethouders ‘in principe medewerking te verlenen aan de herontwikkeling’.

Daar is Leefbaar Zeewolde, de grootste partij van Zeewolde die deel uitmaakt van de coalitie, op aangeslagen. De partij stelt vragen aan het college en verwijst naar de nieuwe website. Woordvoerder Ben Sonneveld vindt dat alle Zeewoldenaren er recht op hebben om over de plannen te zijn geïnformeerd.

Te hoog

Hij is zelf heel duidelijk: het nieuw te bouwen pand is te hoog. ,,En het slopen van The Lux betekent ook het einde van een cultureel platform in het centrum, een gemis dat naar onze mening niet kan worden opgevangen.’’

CDA-woordvoerder Bouwe van der Weide en CU-woordvoerder Ernst Bron zijn terughoudender. Beide partijen willen afwachten wat het overleg tussen ontwikkelaar en omwonenden oplevert.

Stuitender

Wenda Westerhuis van oppositiepartij D66 is heel duidelijk. ,,Naast dat we het gebouw zoals nu in de plannen staat te hoog vinden voor deze locatie en niet in lijn is met het geheel, vinden wij het nog stuitender dat er zomaar een belangrijke theaterfunctie voor cultuur komt te vervallen. Zeker met het oog op de groei in Zeewolde kan deze niet zomaar verdwijnen.’’

Verantwoordelijk wethouder Wim van der Es (VVD) wil niet reageren. Eerst wil hij overleg met de overige leden van het college. Bron: destentor.nl