Twee jaar gevangenisstraf geëist tegen Didams duo voor onveilig verwijderen van asbest

09 september 2019 18:09 uur

Goedkoop en snel waren ze, de slopers uit Didam die asbest uit huizen verwijderden. Maar veiligheidsvoorschriften werden niet in acht genomen, met alle gevaar van dien, zei de officier van justitie maandag. Tegen twee verdachten zijn celstraffen tot twintig maanden waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist.

Met slechts een stofmaskertje uit de bouwmarkt ter bescherming sloopte Bernhard K. (30) uit Didam het asbest uit woningen en chalets in onder meer Drempt, Lochem en Oosterhout. Hij werd telkens als zzp’er ingehuurd door de 38-jarige plaatsgenoot Bas V. Terwijl die laatste veelal buiten in zijn afgesloten bus met de airco aan het werk gadesloeg, moesten K. en collega’s het asbesthoudende materiaal verwijderen, zo was zijn verhaal.

Contaminatietent

Of hij wel eens een contaminatietent had gezien, wilde een van de Zwolse rechters weten. K. schudde van nee. Dat terwijl zo’n tent, om verdere verspreiding van de schadelijke asbestvezels te voorkomen, bij dergelijk sloopwerk wel noodzakelijk was. Ook had het stof met een speciale stofzuiger gefilterd moeten worden. Nu werd het terrein gewoon met een bezem schoongeveegd.

K. was zichtbaar geroerd toen hij zei zich zorgen te maken om de gezondheid van de vele mensen bij wie hij over de vloer kwam. ,,Dat grijpt me het meeste aan.’’ Hij was destijds zwaar cocaïneverslaafde en dacht niet na bij de klussen die aannam. Hij wist niet dat het materiaal zo schadelijk was. Maar het werk werd vaak niet eens afgemaakt. Bas wilde zo snel mogelijk het geld binnen hebben om verder te gaan, zei K.

Tientallen adressen

Op tientallen adressen in het land zouden de verdachten in 2016 en 2017 asbest verwijderd hebben. Dertig benadeelden hebben zich gemeld, zei de officier van justitie. Asbestsaneringen zijn duur en dus zijn de marges hoog als je je niet houdt aan dure veiligheidsvoorschriften. Volgens het OM zou er voor 150.000 euro aan schade zijn geleden. Bewoners betaalden de slopers en zaten daarna met hoge rekeningen om het werk af te maken en asbestbesmetting te reinigen.

Bovendien liepen de bewoners ernstig gevaar voor de gezondheid, net als overigens de werknemers van sloopbedrijven van V. en K. Omdat Bas V. de initiatiefnemer en leider was, hoorde hij de hoogste strafeis: twintig maanden cel waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Gewetenloos

Tegen K. eiste de officier acht maanden cel voorwaardelijk. ,,De mensen in deze woningen zijn gewetenloos en onnodig aan risico’s blootgesteld’’, zei de officier van justitie. Asbestvezels kunnen kanker veroorzaken. De gevolgen van blootstelling aan deze vezels komen soms pas jaren later aan het licht. K. voelt zich voor de gek gehouden door de medeverdachte, zei zijn advocaat.

Het vonnis volgt op 30 september. Bron: destentor.nl 9-9-19