Tussenstand: 87 panden in database Het Verdwenen Groningen (+video)

20 december 2017 09:46 uur

De database van Het Verdwenen Groningen groeit snel. Voor steeds meer huizen in de provincie dreigt sloop. ‘De situatie is ongelooflijk zorgwekkend.’

Zorgeloos stappen Harrie van Til en Annet Wilkens op 9 november 2017 het Buurhoes in Ten Boer binnen. Tuurlijk, het is een beladen avond, ruim honderd inwoners van het dorp Ten Post zullen zo horen wat de aardbevingen voor hun huizen betekenen. Een verbouwing? Of misschien zelfs sloop?

Maar, weet het stel, met hun woning aan de Tuwingastraat gaat het gelukkig goed. Een twee-onder-een-kapper uit 1976 hebben ze, en hij kan de trillingen goed aan. Nauwelijks scheuren, nauwelijks schade.

Verdoofd zitten de twee een paar uur later bij elkaar, elk een borrel in de hand. Hun huis moet worden gesloopt. Hun fijne huis dat nauwelijks schade heeft. De vloer van de eerste verdieping is mogelijk niet sterk genoeg om de bevingen te doorstaan, blijkt uit de inspectie. Het advies: afbreken en opnieuw beginnen.

Het Verdwenen Groningen

Minstens 87 huizen, boerderijen en andere gebouwen in Groningen zijn als gevolg van de gaswinning gesloopt. Dat is de tussenstand van Het Verdwenen Groningen, het project waarmee Dagblad van het Noorden – mede dankzij vele tips van Groningers – de gevolgen van de aardbevingen in beeld brengt. Bron: dvhn.nl 20-12-17 Lees verder>>>>