Tien tips voor minister Ollongren (en de bouw) om de nieuwe woningbouwcrisis aan te pakken

28 november 2018 13:36 uur

Na de genadeloze woningbouwcrisis moeten er 75.000 woningen per jaar gebouwd worden om het woningtekort weg te werken. Maar dat halen we nog lang niet. Aan welke knoppen moet minister Kajsa Ollongren draaien om de bouwproductie een zwieper te geven?

Gordiaanse knoop of kwestie van lange adem: Hoe moet Kajsa Ollongren de woningbouw aanslingeren? Woensdagmiddag praat de minister met de Tweede Kamer over de bouwopgave in Nederland. Eerst maar eens de verwachtingen temperen, moet ze gedacht hebben. Ollongren schrijft in haar brief van begin november aan de Tweede Kamer “dat bouwplannen niet in één dag zijn getekend, dat huizen niet binnen een week worden gebouwd en dat de uitwassen in de huursector niet in een maand zijn opgelost. Het verbeteren van de woningmarkt vergt een lange adem.”

Dat is zo. Minister Ollongren kan geen ijzer met handen breken. Maar de nood is er niet minder om. Tijdens de crisis zijn vele tienduizenden woningen te weinig gebouwd. In 2014, op het dieptepunt van de crisis, werden slechts 45.000 woningen per jaar gebouwd. Begin 2017 was er een tekort aan 255.000 woningen (ABF).

De woningbouw klimt inmiddels uit het dal: in 2017 zijn 63.000 woningen gebouwd. 2018 lijkt uit te komen op 68.000 woningen, verwacht Ollongren. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht voor 2019 dat er circa 73.000 woningen worden gebouwd en ongeveer 80.000 per jaar voor de periode 2020-2023.

Puin van Stef Blok ruimen

Voordat we naar oplossingen gaan kijken, eerst nog een korte terugblik. Ollongren moet de puin van haar voorganger Stef Blok opruimen, als we Taco van Hoek, directeur van het EIB, moeten geloven. De helft van ellende die de bouw voor haar kiezen kreeg, werd volgens hem veroorzaakt door overheidsbeleid, zo sprak hij vorig week tijdens een congres over de personeelsproblemen in de bouw. Het kabinet gooide tijdens de crisis olie op het vuur, onder andere door kredietrantsoenering, de verlaging van de hypotheekrenteaftrek en de komst van de verhuurdersheffing. Bron: cobouw.nl 28-11-18 Lees verder>>>>