SP wil dat Twentse gemeentes samen optrekken bij asbestsanering

22 november 2018 18:49 uur

De kosten voor het verwijderen van asbest lopen zo hoop op, dat het voor particulieren erg kostbaar wordt om hun daken asbestvrij te maken. De SP afdeling Hengelo pleit voor een regeling, waarbij niet de markt, maar de overheid de regie neemt en zelf een bedrijf opricht dat tegen kostprijs de daken saneert. De Twentse gemeentes zouden daarin samen moeten werken.

De landelijke overheid stelt dat alle asbest die aan de buitenlucht is blootgesteld, voor 2024 moet zijn gesaneerd. Een dak dat kleiner is dan vijfendertig vierkante meter mag door de eigenaar zelf worden verwijderd. Voor grotere daken moeten gespecialiseerde bedrijven worden ingehuurd. Nu de tijd dringt, lopen de prijzen behoorlijk op.

Mannen met witte pakken

Hengeloër Wim Sterken bouwde in 1972 een mooie schuur achter zijn huis in Tuindorp. Er kwam zeventig vierkante meter asbest golfplaten op te liggen. “Ze moeten weg. Ik heb al gezegd, dan doe ik het in twee keer, dan kan ik ze zelf verwijderen. Maar dat mocht niet. Nu moeten die mannen met witte pakken komen.” Het kost hem minstens 7.000 euro. Hij krijgt 4,50 euro subsidie per vierkante meter. Bron: rtvoost.nl 21-11-18 Lees verder>>>>