Sluiting en sloop verouderde vakantieparken moeilijk door vele vaste bewoners

05 november 2018 18:28 uur

Zeker 160.000 mensen zijn voor onderdak aangewezen op vakantiehuisjes en caravans op verloederde recreatieparken. Dit bemoeilijkt het ‘nationaal actieplan’ om een einde te maken aan illegale bewoning, criminaliteit en verpaupering op honderden vakantieparken en campings. Dat blijkt uit een berekening die adviseurs van bureau ZKA Leisure Consultants op verzoek van het Financieele Dagblad heeft gemaakt.

Er zijn allerlei groepen die voor kortere of langere tijd op een park wonen, zoals arbeidsmigranten uit Oost-Europa en asielzoekers. ‘Gemeenten weten zich geen raad met deze groepen en wenden zich tot parkeigenaren. Zij kunnen zo hun kas vullen en het einde van hun bedrijf nog jaren uitstellen’, stelt Cees Slager voorzitter van Recron, de brancheorganisatie voor recreatiebedrijven.

Er zijn ook mensen die vanwege de woningnood geen huis kunnen vinden op de reguliere woningmarkt. Dan zijn er nog pensionado’s die vanwege de lage woonlasten op een park zijn gaan wonen. Of mensen die vanwege een echtscheiding of verbouwing tijdelijk onderdak zoeken op een vakantiepark. En er zijn mensen die graag al dan niet tijdelijk van de radar van de overheid willen verdwijnen, zoals illegalen.

De toevloed van arbeidsmigranten en de groeiende woningnood in vrijwel het hele land biedt ondernemers aan de onderkant van de markt een nieuw verdienmodel, ziet adviesbureau ZKA. Op ongeveer 60% van alle niet-vitale campings en vakantieparken komt ‘in mindere of meerdere mate’ permanente en deeltijd-bewoning voor. ‘Dat zijn ongeveer 900 parken, oftewel ongeveer 160.000 bedden’, rekent Merijn Pietersma voor. ‘Hierop handhaven betekent het probleem verplaatsen naar de buurgemeentes’. Bron: Financieele Dagblad 5-11-18