‘Slopen met beleid’

26 juli 2016 07:59 uur
Landelijke media besteedden afgelopen dagen ruime aandacht aan een probleem dat niet nieuw is, maar wel urgent: drugscriminaliteit op het platteland, vooral in Brabant.

Boeren hebben in toenemende mate te maken met de drugsmaffia. Ofwel ze vinden afval van xtc-labs op hun land, in de berm of in de sloot. Ofwel ze worden actief benaderd om schuren en lege stallen te verhuren. Soms gaan de wietkwekers brutaalweg ongevraagd aan de slag in een leegstaande schuur.

Bestrijding van leegstaande gebouwen

Het kan verleidelijk zijn om met een maffioos in zee te gaan. Er worden hoge bedragen geboden en geld stinkt niet. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Drugsproductie is een criminele activiteit en de onderwereld die er achter zit deinst nergens voor terug.

De politie kan de oorzaak van dit probleem niet oplosssen, dat moet elders gebeuren. Mooist zou zijn als drugsproductie onaantrekkelijk wordt. Dat zit er voorlopig niet in. Het Nederlandse drugsbeleid is een drama. Er is wel een ander kansrijk spoor: bestrijding van leegstand en verpaupering. Daar hoort bij de sloop van leegstaande gebouwen. Er komt zoveel stalruimte vrij de komende jaren, blijkt uit inventarisatie van Alterra, dat het onmogelijk is om alles een zinvolle herbestemming te geven. Verruiming van regels op dat terrein kan maar heel weinig bijdragen aan een oplossing. De sloophamer is de enige optie die echt kan helpen. Het is tijd voor nieuwe sloopregelingen. Met beleid slopen is in ieders belang. Bron: boerderij.nl 26 juli 2016