Sloopwerkzaamheden Solwerderflat in Appingedam hervat

03 september 2020 07:45 uur

De werkzaamheden om de Solwerderflat in Appingedam te slopen zijn hervat, er wordt had gewerkt om asbest uit het pand te verwijderen. Het plan om de flat te slopen stond in 2017 al op papier, maar werd uitgesteld omdat de gemeente rekening moest houden met de Wet natuurbescherming. Op basis van deze wet is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van beschermde dier- en plantensoorten.

Nader onderzoek zorgde ervoor dat de flat ook in 2018 niet kon worden gesloopt. Ook in 2019 wilde de gemeente vaart maken met het slopen van de flat, maar door onderzoeken kon ook dit plan niet doorgaan.

In 2020 werd een start gemaakt met de sloop van het voormalig verpleeghuis Solwerd, ook de Solwerderflat zou tegelijk gesloopt worden. Maar opnieuw lukte dit niet, er werd een laag asbest aangetroffen in de spouwmuren van de flat. Door het ontdekken hiervan lopen de kosten van de sloop flink op. In plaats van 250.000 euro kost de sloop nu 545.000 euro, dat is inclusief de kosten voor het saneren, onderzoek en advisering.

Naar verwachting zal de sloop eind dit jaar zijn afgerond. Het terrein van het verpleeghuis maakt plaats voor de nieuwe schoolcampus welke plaats biedt aan ruim 1700 leerlingen. Ook komt er een nieuwe sportaccommodatie. Met het project is in totaal 53 miljoen euro gemoeid. Bron: eemskrant.nl