Sloop van kolencentrale in Borssele van start gegaan

14 april 2019 19:37 uur

Na ruim drie jaar schoonmaken, afschakelen en voorbereiden is de ontmanteling van de kolencentrale in Borssele voorzichtig van start gegaan. Het duurt drie jaar voordat het hele kolenpark afgebroken is. Het is een miljoenenproject. In november 2015 sloot de kolencentrale haar deuren. Het was een politiek besluit, de kolencentrales waren niet duurzaam genoeg.

Geen kwestie van een sloophamer

Volgens plantmanager Martin Oosterveld duurt de sloop zo lang, omdat het geen kwestie van een sloophamer is. “Als de centrale nou op een kale vlakte had gestaan, was het een ander verhaal geweest. Maar we hebben te maken met de kerncentrale en kantoorgebouwen. Veiligheid staat dus voorop.” Ook de beeldbepalende schoorsteen van de kolencentrale wordt gecontroleerd afgebroken. “Dat gebeurt met een grote kraan met een vergruizer. Stukje bij beetje wordt de schoorsteen afgeknabbeld.” Dorpsbewoners en buurtbedrijven zijn ingelicht over de werkzaamheden. Er kan enige overlast zijn van geluid en stof. In 2022 moet het hele terrein omgetoverd zijn tot een groene wei.

Een groot stuk terrein blijft voorlopig leeg

Over de 34 hectare grond die vrijkomt, is gedeeltelijk een invulling gevonden volgens Martin Oosterveld. “De 14 hectare van het kolenterrein wordt omgetoverd tot een zonnepark. Met de 20 hectare die overblijft bij het kerncentraleterrein gebeurt voorlopig niks. Het is bestemd voor klimaatneutrale energieopwekking.” Bron: omroepzeeland.nl 14-4-19 Lees verder>>>>