Gouda: Sloop Rietveld-huizen ‘historische vergissing’

21 november 2017 08:29 uur

De Woningbouwvereniging Reeuwijk dreigt ‘een historische vergissing’ te begaan. De corporatie wil vijf à zes blokken huizen in Reeuwijk-Brug slopen, die zijn ontworpen door de wereldberoemde Gerrit Rietveld.

Het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenstichting, heeft de noodklok geluid. De plat te gooien huurhuisjes staan aan de Jan van Hoofstraat, Van Goghstraat en Erasmusweg. Ze zijn van de Woningbouwvereniging Reeuwijk. Die meldde onlangs dat ofwel het hele wijkje van 52 woningen, ofwel vijf van de zes blokken huizen worden gesloopt.

De bewoners zelf kwamen twee maanden geleden al in het geweer. Ze schakelden Rietveldkenner Erik Slothouber in, die concludeerde dat de huizen uit 1959 weliswaar door een renovatie erg verminkt zijn, maar toch een ‘uniek en monumentwaardig complex’ vormen.

Het Cuypersgenootschap schaart zich nu achter de bezorgde bewoners. Rietveld ontwierp vooral grote villa’s en bijzondere projecten zoals het Van Goghmuseum in Amsterdam. Woordvoerder Norman Vervat: ,,Grotere woningbouwprojecten van zijn hand zijn zeldzaam. Rietveld heeft slechts drie sociale woningbouwprojecten gerealiseerd. De woningen in Reeuwijk-Brug bezitten een grote zeldzaamheidswaarde.’’ Bron: ad.nl 18-11-17 Lees verder>>>>