Sloop niet-aardbevingsbestendige woningen in Appingedam is geen alledaagse klus

27 mei 2020 08:14 uur

De gevolgen van de aardbevingen door gaswinning uit het Groningenveld zijn ook in Appingedam zichtbaar. In de wijk Opwierde-Zuid worden door Van der Wal Sloopwerken uit Joure 233 huizen gesloopt, om plaats te maken voor 184 aardbevingsbestendige woningen. Een ingrijpende operatie, die gepaard gaat met nogal wat emoties. ‘Ja, een huis slopen is doorgaans standaardwerk, maar dat gaat hier absoluut niet op’, realiseert Ruurd van der Wal zich.

Opwierde-Zuid in Appingedam wordt ingrijpend vernieuwd. In deze fase worden 233 woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Uit een inventarisatie in 2017 bleek dat versterking van de woningen met een bakstenen gevel zeer ingrijpend zou zijn en veel geld zou gaan kosten. Ruim 90 procent van de bewoners gaf aan het liefst een nieuw aardbevingsbestendig en duurzaam huis te willen. De meesten van hen kozen voor het nieuwbouwplan van Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Inmiddels zijn de werkzaamheden, uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Woongroep Marenland en Nationaal Coördinator Groningen, in volle gang. In deze fase worden 233 woningen gesloopt, waarvan 164 huurwoningen en 69 koopwoningen. In de wijk worden 184 nieuwe woningen teruggebouwd. De 49 resterende woningen worden buiten de wijk gebouwd. ‘Bouwen voor de sloop uit’, noemt Dijkstra Draisma dit. Bewoners hoeven hierdoor maar één keer te verhuizen. In een volgende fase worden nog eens zo’n 165 woningen gesloopt en nieuw gebouwd.

Sloop in Appingedam trekt veel kijkers

De opdracht om de 233 woningen te slopen is door Dijkstra Draisma verleend aan Van der Wal Sloopwerken uit Joure. De eerste woonblokken zijn inmiddels verdwenen, maar nog dagelijks trekken de werkzaamheden in Opwierde-Zuid veel bekijks. Voorbijgangers volgen vanachter de hekken nauwlettend de verrichtingen van de mannen van Van der Wal. Bron: bouwmachines.nl