Sloop maakt einde aan eeuw bakkershistorie De Lenne in Saasveld

24 mei 2018 19:09 uur

Met de sloop van de oude bakkerij van De Lenne in Saasveld komt een einde aan bijna 100 jaar familiehistorie in het dorp. Wat straks rest zijn alleen nog herinneringen.

De pannen zijn al van het dak en het verwijderen van het asbest is de volgende stap. Als dat is gebeurd, staat niets staat nu meer de sloop in de weg van een markant bedrijfscomplex in Saasveld: de voormalige bakkerij en kruidenierswinkel met woonhuis van de familie De Lenne aan de Drosteweg. Medewerkers van Ben Tijink Sloopwerken zijn daar gisteren mee begonnen. Dat gebeurt met groot materieel, dus de klus is gauw geklaard.

Nieuwe woningen

De sloop gebeurt in opdracht van bouwbedrijf Poppink uit Fleringen. Deze aannemer kocht eerder dit jaar de grond en het leegstaande onroerend goed van de familie De Lenne. Op de plaats van de oude bakkerij en winkel met woonhuis komen twee nieuwe vrijstaande woningen op kavels van elk zo’n 900 m2.

Met de sloop komt een definitief einde aan een oud Saasvelds familiebedrijf. Ooit was De Lenne één van de drie bakkers in het dorp, naast Schabbink en Kenkhuis. Alleen Schabbink is nog overgebleven. De historie van bakkerij De Lenne begon in 1909 toen Johan Lenne trouwde en aan de Drosteweg met een eigen zaak begon. Zijn zoon Johan nam de bakkerij en de kruidenierswinkel – van VéGé – later over. Deze Johan De Lenne was ook de laatste bakker; hij stookte in 1994 voor de laatste keer de oude steenoven in de bakkerij. De Lenne was 83 jaar oud toen hij stopte en daarmee toen de oudste nog actieve bakker van Nederland. De laatste jaren bakte hij alleen nog krentenbrood, krentenwegge en rozijnenbrood in de over. Bron: tubantia.nl 23-5-18 Lees verder>>>>