Sloop en herbouw gevels Amphion begint komende week

30 oktober 2020 08:31 uur

De vervanging van de gevels van schouwburg Amphion in Doetinchem begint komende maandag. Aan de zijde van de parkeergarage begint de sloop van de huidige gevel. Verwacht wordt dat de vervanging door nieuwe zinken gevels in september 2021 klaar is.

,,Ik hoop de heropening dan te kunnen vieren met 100 procent bezetting van de zalen”, zegt Charles Droste, directeur en bestuurder van het Doetinchemse Cultuurbedrijf waar schouwburg Amphion onder valt. ,,Dus dat de beperkingen van corona dan achter de rug zijn.” Op dit moment is de schouwburg slechts bij enkele voorstellingen  open voor maximaal 30 bezoekers.

Bij de heropening zullen ook de hekken, die uit oogpunt van veiligheid sinds mei 2014 rondom de schouwburg staan, worden weggehaald.

Zinken gevel

13 oktober was er een bijeenkomst voor de buurt, waarin Amphion de voortgang van het herstel van de gevels heeft geschetst. Begonnen wordt met het slopen van de gevel aan de zijde van de parkeergarage. Vandaar wordt de sloop voortgezet aan de achterzijde, tot bij Jack’s Casino. Daarna wordt de voorzijde aan de kant van de Hofstraat gesloopt. Als laatste komt de gevel aan de beurt waar de hoofdingang zit. De huidige gevel wordt vervangen door een grijze zinken gevel. De parkeergarage blijft bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

De totale kosten voor sloop en vervanging zijn rond de 2,5 miljoen euro. Het grootste deel neemt de gemeente Doetinchem voor haar rekening, die 2,3 miljoen euro heeft gereserveerd. Daarnaast draagt Bronckhorst 90.000 euro bij als gemeente waarvan inwoners de schouwburg bezoeken.

Investering in tijden van corona

Amphion heeft ook verzoeken voor bijdragen neergelegd bij de andere buurtgemeenten Oude IJsselstreek en Montferland. ,,Beide gemeenten hebben dit verzoek nog in behandeling”, zegt Droste.

,,Ook komen er publieksacties om geld in te zamelen. Het herstel zit al heel lang in de pijplijn en het is fijn dat het nu begint. Wel is het lastig uitleggen dat in deze coronamalaise waar de hele schouwburgwereld onder lijdt nu wordt geïnvesteerd. Maar we gaan nog 40 jaar met dit pand doen.”

Eerste scheuren

De schouwburg – die de oude op De Veentjes verging – werd geopend in september 2010.  Dertien dagen later waren de eerste scheuren in de gevel (boven de expeditiedeur aan de zijde van de Hofstraat om precies te zijn) al zichtbaar. Voorjaar 2014 kwam publiekelijk naar buiten dat er gevelproblemen waren. Delen van de gevel stonden bol of hol.

Na aanvankelijk lange juridische strijd tussen Amphion en aannemer Aan de Stegge over de schuldvraag kwamen beide partijen uiteindelijk weer om tafel te zitten. Gevolg hiervan is dat de aannemer het werk van de vervanging van de gevels uitvoert.  Bron: gelderlander.nl