Sloop De Nijverheid: gemeenteraad Hengelo (O) zet de hakken in het zand

20 december 2019 08:07 uur

De door Welbions voorgenomen sloop van 107 authentieke woningen in De Nijverheid valt totaal niet goed bij de gemeenteraad. Het college van B en W weigert daarom de prestatie-afspraken met Welbions te ondertekenen.

Welbions, huurdersvereniging Ookbions en het college van B en W moesten hun afspraken voor de komende twee jaar uiterlijk 15 december en voorzien van drie handtekeningen opsturen naar het ministerie van Volkshuisvesting. Maar het college, en wethouder Bas van Wakeren voorop, zet de hakken in het zand. Bewoners van De Nijverheid verzetten zich heftig tegen de sloop van hun goedkope huurwoningen en ze hebben de gemeenteraad en het college vooralsnog aan hun zijde.

De sloop is opgenomen in de afspraken. Welbions wil er hoe dan ook mee doorgaan. De woningen zouden in zeer slechte staat zijn en de kosten van renoveren zou kunnen oplopen tot 130.000 euro. Dat zou sloop in 2022 rechtvaardigen. De Nijverheid zou bovendien aardgasvrij moeten worden en Welbions wil dat voor een deel met nieuwbouw (mix van koop- en huurwoningen) voor elkaar krijgen.

Enquête

Zo’n 80 procent van de bewoners van in totaal 107 woningen aan de Mariastraat, Geerdinksweg, Krabbenbosweg en een deel van de Wilderinksstraat  wil volgens een enquête van de SP in zijn huis blijven wonen. Die bewoners en Welbions staan lijnrecht tegenover elkaar. En nu is dit onderwerp  een breekpunt in de afspraken met de gemeente.

Wethouder Van Wakeren: „Welbions moet dit verhaal eerst aftikken met de huurders. Daar zijn wij geen speler in. We zijn het voor 99 procent eens met de corporatie, voor 1 procent niet. We zijn in gesprek met Welbions over de vraag: hoe nu verder? Ik heb op dit moment geen idee hoe het verder gaat lopen met het ministerie.” De overige afspraken kunnen volgens de wethouder ‘gewoon uitgevoerd worden’. Dat stelt ook Welbions. „Het college heeft aangegeven achter het proces en de overige inhoud van de afspraken te staan en deze ook zo spoedig mogelijk te willen ondertekenen.”

Opgeroepen

Welbions heeft de bewuste bewoners afgelopen twee avonden opgeroepen om het verdere traject aan te horen. De pers is daarbij niet gewenst, omdat er ook ‘persoonlijke kwesties’ van bewoners aan de orde komen. Vanavond is er weer zo’n avond.  Daar wordt ook Riet Kerstens die zich verzet tegen sloop van haar huis verwacht. Zij zegt dat de bewoners zijn opgedeeld in groepen van pakweg dertig personen per avond.  „De eerste avond zijn er maar vijftien mensen geweest, van veertien adressen. Wat zegt dat? Dat ze niet geïnteresseerd zijn of blijven ze uit protest weg?”

En : „Welbions gaat gewoon door met het sloopplan. Ze proberen de sloop nog een keer uit te leggen aan ons. We wachten die bijeenkomsten maar af. Daarna gaan we bij elkaar zitten en nadenken over wat we nog kunnen doen. Op dit moment kunnen we niks.”

SP-gemeenteraadslid Vincent Mulder maakt zich al tijden sterk voor behoud van de huizen. „Maar eerst goede communicatie. Laat Welbions de mensen nu eens goed aanhoren en luisteren naar wat zij zelf willen en alternatieven bespreken. Als de uitkomst uiteindelijk sloop is, als de bewoners dat ook willen, is het prima.” Bron: tubantia.nl 19-12-19