Rotterdam: Wielewalers eisen sloopstop

05 december 2017 07:20 uur

190 gezinnen uit de Rotterdamse wijk De Wielewaal stappen woensdag naar de rechter om verdere sloop van hun wijk tegen te houden. Ze vinden dat woningcorporatie Woonstad Rotterdam hun wijk onrechtmatig heeft verkocht aan een projectontwikkelaar.

Van de 545 woningen in de wijk zijn er nog 240 bewoond. Zo’n zeventig woningen zijn al door Woonstad gesloopt en de rest staat leeg.

De bewoners van de groene wijk in Charlois liggen al jaren in de clinch met woningcorporatie Woonstad. Woonstad wil de bestaande woningen slopen. Er worden slechts 50 sociale huurwoningen teruggebouwd tegen fors hogere huren dan voorheen. De bewoners zijn hier tegen. Het merendeel zit op het sociaal minimum en wil graag terugkeren naar de wijk.

Eigen ontwerp

Daarom ontwierpen ze zelf een woonwijk. In hun plan kunnen alle bewoners terugkeren naar de wijk tegen de huidige huurprijzen en wordt van nieuwkomers een hogere huur gevraagd, zodat de kosten toch worden gedekt.

Woonstad heeft dit plan nooit serieus bekeken. Eind 2016 verkocht Woonstad de wijk aan projectontwikkelaar BPD, het voormalige Bouwfonds. Volgens de advocaat van de Wielewaalers had Woonstad de woningen eerst moeten aanbieden aan de huidige bewoners. Bron: rijnmond.nl 4-12-17 Lees verder>>>>