Rotterdam: Sloop van historische boerderij dreunt na: ‘We zijn te kakken gezet’

09 mei 2019 10:08 uur

De omstreden sloop van de historische boerderij in de Spaanse Polder doet de gemoederen hoog oplopen. De projectontwikkelaar voelt zich te kakken gezet, terwijl erfgoedliefhebbers pleiten voor meer aandacht voor Overschie.

De schok bij liefhebbers van historisch erfgoed is nog altijd groot nadat vorige week – sneller dan gedacht – de sloopkogel een eind maakte aan het 100 jaar oude landgoed Huize Adriana aan de Schiedamse Schie. Het gold als een van de laatste groene oases op het bedrijventerrein Spaanse Polder.

Zo probeerde een medewerker van Museum Oud Overschie daags na de sloop onderdelen veilig te stellen, zoals bijzondere tegels en deuren van glas-in-lood. Maar de sloper wilde niet meewerken. ,,Zonde, het is een van de laatste boerderijen die verwijst naar het oude boerengebied rond Overschie. We hadden graag iets in ons museum willen plaatsen”, zegt Leo Koolen. Aan de andere kant, bij projectontwikkelaar Prohuis, is de onvrede niet minder groot. Volgens directeur Arjan van de Graaf wordt zijn bedrijf ‘zwartgemaakt’. Hij is niet te spreken over de protesten van met name Gerben van Dijk van de ChristenUnie-SGP, die de sloop op sociale media aan de kaak stelde. ,,Wij zijn een net bedrijf dat volgens de regels handelt. De gemeente was akkoord, en toch worden we zomaar te kakken gezet”, zegt Van de Graaf.

Asbest

Volgens hem was met het pand niets meer te doen. ,,Het zat vol asbest en viel van ellende uit elkaar. Je mag er niet eens meer wonen, want het staat pal naast sloopbedrijven! We dragen juist bij aan een aantrekkelijke Spaanse Polder.” Dat zien ze bij erfgoedvereniging Heemschut toch iets anders. Ja, het klopt dat de sloop volgens de regels is gegaan, zegt Anneke de Gouw. Hun aanvraag voor een monumentenstatus kwam net te laat voor de boerderij. ,,We hoopten dat we daarmee bedenktijd zouden kunnen winnen. We zijn geschrokken van de brute sloop, waarbij zelfs gevelstenen en glas-in-lood niet zijn gespaard.” Bron: pzc.nl 9-5-19 Lees verder>>>>

Overig nieuws