Rotterdam: Sloop om Zuid op te knappen

05 augustus 2019 18:10 uur

Het herstel is nog broos, maar Zuid zit in de lift. Om achterstanden weg te werken en het gebied aantrekkelijker te maken, worden stappen gezet. Soms een aantal grote, maar heel vaak juist heel veel kleine stapjes. Zo ook aan de Dorpsweg.

‘Ja, ik ben eigenaar van puin’, lacht Eric Schaay, terwijl hij uitkijkt op een grote berg slooppuin. Hij is de eigenaar van drie verouderde kiosken aan de Dorpsweg die een dag eerder door een sloopkogel met de grond gelijk zijn gemaakt. ‘Ik denk dat als je straks uit de Maastunnel rijdt, je denkt: hé dat ziet er leuk uit, daar ga ik eens even stoppen.’

Wat nu resteert op het pleintje is een aantal hopen met puin. Slooppuin. Dat wordt in dagen die volgen afgevoerd. Het is het begin van een grote opknapbeurt van het plein, waarbij de gemeente nauw samenwerkt met ondernemers en uitbaters. Begin volgend jaar moeten de nieuwe blikvanger en het paviljoen klaar zijn.

Kiosken verouderd

‘Het zag er echt niet meer uit’, schetst projectmanager Kiymet Dalmis-Yumusak. ‘De kiosken waren verouderd, maar ook de rest van het plein was niet mooi meer. Er stonden veel bomen, dat maakte het heel donker. Bewoners klaagden daar ook over. Het gaf ook een gevoel van onveiligheid’, vertelt ze.

Daarom gingen de gemeente en Schaay vijf jaar geleden aan tafel. Rotterdam wilde investeren in een aantrekkelijk plein met groen, maar hoopte dat Schaay zou investeren in een nieuw paviljoen. ‘Dit plein ligt op is de entree van Oud-Charlois. Het nieuwe paviljoen en plein moeten de toegangspoort worden tot deze wijk en het gebied een nieuwe uitstraling geven’, legt Dalmis-Yumusak uit.

Zuid vooruit

Het is één van die kleine stapjes om Zuid vooruit te helpen. De gemeente hoopt met meerdere van die kleine stapjes op een olievlekwerking.  ‘We doen dit in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Daarmee willen we heel Zuid verbeteren. Op economisch vlak, maar ook qua uitstraling en aantrekkingskracht. Dit is één van die projecten waarmee we dat willen bereiken.’ Bron: rotterdam.nl 5-8-19