Rotterdam: Koppig rijtjeshuis blijft alleen achter na sloop

09 oktober 2018 18:59 uur

In de Rotterdamse wijk Oude Noorden is een rij huizen uit 1903 gesloopt. Op eentje na: de bewoners van huisnummer 108 weigeren te vertrekken. Daarom staat er nu een koppig, eenzaam rijtjeshuis in een grote bouwput.

Om het oude huis wordt een nieuw project heen gebouwd. Het huis op nummer 108 was als enige niet in handen, of niet verkocht, aan corporatie Woonstad Rotterdam. De bewoners vonden het bod te laag en daarom blijft hun huis nu als enige staan.

Publieke Werken

Het is niet voor het eerst dat bewoners weigeren te vertrekken en geïsoleerd achterblijven. Aan het einde van de negentiende eeuw, in 1888, werden panden aan het Damrak en op de Prins Hendrikkade in Amsterdam opgekocht en gesloopt om plaatst te maken voor het Victoria Hotel. Huisnummers 46 en 47 weigerden te vertrekken. Thomas Rosenboom schreef over dit bijzondere gegeven het boek ‘Publieke Werken’, dat in 2000 de Libris Literatuur Prijs won en een bestseller werd. Regisseur Joram Lürsen maakte er in 2015 een gelijknamige film over.

“Het beeld van zo’n eenzaam huis tussen allerlei gesloopte huizen, het is een raar en eenzaam beeld dat je wel bijblijft”, vertelt Lürsen. Bij het zien van de Rotterdamse foto moest hij meteen aan zijn film denken. Tot het boek van Thomas Rosenboom waren de twee huisjes, ingebouwd in het Victoria Hotel, hem nooit opgevallen. “Een prachtig beeld. Het is bijna symbolisch voor het verzet van die paar mensen die zeggen: ‘Je kan me wat met al je geld. Het is mijn huis. Bied maar gewoon heel veel geld.’ Die karaktereigenschap is zo goed gevisualiseerd.” Bron: eenvandaag.avrotros.nl 9-10-18 Lees verder>>>>