Reeuwijk: Protest tegen sloop Rietveldwoningen

20 november 2017 10:14 uur

De landelijke Monumentenorganisatie Het Cuypersgenootschap maakt zich grote zorgen over de voorgenomen sloop van de 52 Rietveldwoningen in Reeuwijk. Het genootschap wijst erop dat grotere woningbouwprojecten van de Utrechtse architect Gerrit Rietveld “zeldzaam” zijn. De gemeente en woningbouwvereniging zouden moeten kiezen voor renovatie in plaats van sloop.

Rietveld was een van de beroemdste meubelmakers en architecten in Nederland, vooral bekend van gebouwen als de Gerrit Rietveld Academie en het Van Goghmuseum in Amsterdam. Ook het Rietveld Schröderhuis in Utrecht is een wereldwijde publiekstrekker. Maar de architect heeft slechts drie grotere, sociale woningbouwprojecten gerealiseerd, waaronder dat in het Zuid-Hollandse Reeuwijk.

Historische vergissing

De woningbouwvereniging maakte onlangs bekend een flink deel of zelfs alle 52 woningen van het Rietveldproject in Reeuwijk-Brug te willen slopen. In plaats daarvan wil de woningbouwvereniging volgens Omroep West 75 nieuwe huizen bouwen.

“Een historische vergissing en een onnodige aantasting van het Nederlandse culturele erfgoed”, zegt kunsthistoricus Norman Vervat van het Cuypersgenootschap. “Juist in een dorp als Reeuwijk, waar je geen project van Rietveld verwacht, zou je verwachten dat ze trots zijn op wat ze hebben.” Bron: nos.nl  18-11-17 Lees verder>>>>