Reddingsplan voor met sloop bedreigde Deventer ‘knuffelschoorsteen’

30 augustus 2020 18:45 uur

Er gloort hoop voor het behoud van de fabrieksschoorsteen van Coberco, bijna 55 meter hoog en onderdeel van de Deventer skyline. Een petitie tegen de sloop leverde vorige zomer honderden handtekeningen op. Een jaar verder ligt er een reddingsplan, maar vanwege de coronacrisis is het onzeker of het geld er komt. ,,Dat de schoorsteen er nog staat, is al een opsteker.’’

Het is tot opluchting van veel Deventenaren nog steeds een baken van de stad, van ver te zien. De schoorsteenpijp van de vroegere Coberco-melkfabriek aan de Harderwijkerstraat. ‘Knuffelpijp’, want de massaal gesteunde petitie vorig jaar bewees hoe de Deventenaar hecht aan de schoorsteen.

Eigenaar van de pijp

Een jaar later staat de schoorsteen nog overeind én ligt er een reddingsplan. De  bedoeling is dat Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) – of een voor de schoorsteen nieuwe op te richten stichting  – eigenaar wordt van de pijp. Met de Apeldoornse (vastgoed)ondernemer op wiens terrein de pijp staat, is SIED de afgelopen maanden tot die oplossing gekomen.

Probleem is nog wel geld voor (achterstallig) onderhoud van de schoorsteen. Voor die financiën wordt gedacht aan (restauratie)fondsen. Probleem is dat door corona vertraging en onzekerheid is ontstaan of de aanvragen gehonoreerd worden.

Afwachten

,,Het is afwachten welke kant het opgaat’’, aldus Eric Giesbers, bestuurslid van het SIED, die niet op de zaken vooruit wil lopen. Hij noemt het ‘positief’ dat er overleg tussen de partijen tot stand is gekomen en sloop vooralsnog is afgewend.

Vorig jaar werd bekend dat de ontwikkelaar de schoorsteen wilde slopen. Onder de schoorsteen staat een twee-onder-kap-woning. Irma Schreurs is een van de bewoners en startte de petitie voor behoud.

Opsteker

De schoorsteen moest wijken omdat die de bouw van een bedrijfshal in de weg zou staan. Schreurs: ,,Maar die hal is klaar, er staat een hek omheen en de schoorsteen staat er naast. Voor de nieuwbouw is sloop niet nodig zou je zeggen, dat geeft vertrouwen. Verder weet ik het niet, SIED is er gelukkig mee bezig. Dat de schoorsteen nog overeind staat is al een opsteker.’’

SIED maakte vorig jaar bezwaar tegen de weigering van de gemeente om de schoorsteen met een een monumentenstatus te beschermen. Dat bezwaar is hangende het overleg met de eigenaar ‘geparkeerd’ en nog niet behandeld. Zo lang mag er niet gesloopt worden. De eigenaar was niet bereikbaar voor commentaar. Bron: destentor.nl