Recycling groeit hard dankzij circulaire bouw

05 maart 2020 08:56 uur

In de komende twintig jaar tijd gebruikt Nederland twintig procent minder materiaal. Deze voorspelling wordt gedaan in een onderzoek van het CBS. De bouw hergebruikt steeds meer puin, zo bericht Duurzaambedrijfsleven. Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van al het materiaal dat Nederland consumeert gemaakt is van gerecyclede spullen. De bouw heeft een groot aandeel in de recyclingcijfers aangezien het op gewicht gaat.

Voor nieuwe gebouwen wordt dus vaak tweedehands beton gebruikt. Dit is voordeliger en duurzamer, omdat bij het maken van nieuwe beton veel warmte moet worden opgewekt wat weer veel CO2 produceert. Niet alleen beton biedt duurzame kansen. Bestaande gebouwen zijn een bron van herbruikbaar materiaal. De componenten van het ene gebouw kunnen echter niet altijd één op één worden overgenomen in een ander gebouw.

Architect Thomas Rau is dan ook voorstander van standaardisatie. Ook pleit hij ervoor dat materialen niet dusdanig mogen worden bewerkt dat zij niet meer teruggebracht kunnen worden naar hun oorspronkelijke vorm. Mede daarom heeft hij de Universele Verklaring voor Rechten van het Materiaal opgesteld. Er zijn wel al verschillende voorbeelden van gebouwen waarin elementen worden hergebruikt. Zo zijn de raamkozijnen van de vergaderruimten in het circulaire paviljoen Circl van ABN AMRO afkomstig uit een oud kantoor van Philips.

Met een zogeheten materialenpaspoort is dit eenvoudiger te realiseren. Bouwconcerns betalen alleen voor het gebruik van materialen. De bouwonderdelen gaan na de levensduur van het gebouw weer terug naar de leveranciers. De leveranciers kunnen vervolgens de teruggenomen materialen opnieuw inzetten bij nieuwe bouwprojecten. Bron: recyclingmagazine.nl 3-3-20