Projectontwikkelaar wil gemeentelijk monument in Kampen slopen

27 juli 2020 19:23 uur

Projectontwikkelaar BEMOG wil een leegstaande, vervallen boerderij uit het begin van de 19e eeuw aan de Kamperstraatweg slopen. Het pand is sinds 1988 een gemeentelijk monument, dat nu plaats moet maken voor woningen die volgens de gemeente passen op deze locatie. De gemeente, in de persoon van wethouder Albert Holtland, is onomwonden voorstander van de sloop maar monumentenliefhebbers zien de sloop met lede ogen tegemoet.

De karakteristieke rij leilindes rondom de boerderij, type Hallehuis, is al dermate verwilderd dat het gebouw erachter bijna volledig aan het zicht wordt onttrokken. En ook de verdere omgeving van het monument is sterk verwaarloosd; op het erf staan twee tractorwrakken te midden van hoog opschietend onkruid en de schuren, de hooiberg en een kas zijn stevig verzakt.

Hulp gemeente

In oktober vorig jaar werd de totale boerderij aangekocht door de BEMOG. Op beide kantoren van die projectontwikkelaar is niemand bereikbaar voor commentaar door vakantie, maar wethouder Albert Holtland weet van de plannen van de BEMOG. Sterker nog; de gemeente hielp de projectontwikkelaar met de aankoop van de boerderij.

,,Wij hebben met de BEMOG bemiddeld dat ze de boerderij konden aankopen”, aldus de wethouder. ,,Zodat wij de vinger in de pap hadden bij de ontwikkeling van deze nieuwe locatie.” En monument of niet; bouwkundig onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente, heeft volgens de wethouder uitgewezen dat de boerderij niet meer te redden valt.

Niet dwingen

,,Alles is op te knappen”, zegt Holtland daarover. ,,Maar als je een miljoen moet betalen voor iets dat honderdduizend euro waard is, dan moet je het in mijn ogen niet doen.” Dat het monument erg is verwaarloosd is jammer volgens de wethouder, maar de gemeente kan daar weinig aan doen. ,,We kunnen eigenaren niet dwingen iets op te knappen, daar hebben we de middelen niet voor.”

Voorzitter Hilde van Werven van de Kamper Monumentenraad heeft daar een iets andere visie op. ,,Het mooie is dat de gemeente wel een potje heeft”, aldus Van Werven. ,,Er zijn regelingen, de eigenaar van een gemeentelijk monument kan een subsidie aanvragen als die binnen de regeling valt en er is budget.”

‘Eeuwig zonde’

De sloop van de boerderij is nog niet ter sprake gekomen binnen de monumentenraad, maar dat gaat zeker gebeuren weet de voorzitter. Een echt inhoudelijke reactie op de voorgenomen sloop kan ze dan ook nog niet geven behalve dan dat het slopen van een gemeentelijk monument altijd ‘eeuwig zonde’ is. ,,De eigenaar moet wel een goeie reden hebben om iets te slopen, dat gebeurt niet zomaar van de een op andere dag”, zegt Van Werven daarover.

Wethouder Albert Holtland blijft erbij dat sloop de enige toekomst is voor het pand, en dat er door de bemiddeling van de gemeente goeie afspraken zijn gemaakt met de BEMOG over de herbouw op dit perceel. ,,Een boerderij-achtig type hoofdwoning en wat schuurwoningen.” Gezien de staat van het pand verwacht de wethouder eigenlijk geen weerstand voor de sloop in de gemeenteraad, vooralsnog staat de boerderij al weer een jaar of twee leeg en is wethouder Holtland niet bang dat het monument gekraakt gaat worden. ,,Zelfs een kraker wil daar niet in zitten.” Bron: destentor.nl