Oudste deel WTC Rotterdam maandenlang in de steigers

30 oktober 2019 07:17 uur

Binnen was al het nodige verbouwd, maar nu is ook aan de buitenkant van het World Trade Center in het Rotterdamse centrum te zien dat er wat op stapel staat. Anderhalf à twee jaar duurt een grootschalige renovatie en verbouwing van het voormalige Beursgebouw. Er komt onder meer een sportschool en hotel in.

Onder leiding van Eveline Steenbergen, als managing director verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het WTC, is er al een nieuwe receptie en koffiesalon in de entreehal van het deels monumentale complex gezet. Het business center op dezelfde etage is vernieuwd.

Begin volgend jaar ondergaat de natuurstenen (trap)entree aan het Beursplein ook een metamorfose. Zo verhuist de roltrap naar het midden en verdwijnt het beeld van Gijsbert Karel van Hogendorp. Café/brasserie Staal krijgt volgend jaar na de zomer een nieuwe exploitant.

Maar nu is het de beurt aan een grootschalige gevelrenovatie. Aan de Meent is sinds maandag 28 oktober een handvol mannen bezig om een steigerconstructie neer te zetten waarbij de winkels goed zichtbaar en bereikbaar blijven. Als de steiger er over twee maanden helemaal staat, volgt een drie maanden durende gevelrenovatie. De kozijnen worden vernieuwd, de gevel gereinigd en het glas vervangen door een isolerend en zonwerend glastype. Daarna volgt de Rodezand-zijde en de gevel aan de Coolsingel. Eind volgend jaar moet dat alles afgerond zijn. Op de aanpak van de WTC-gevel aan de Koopgoot wordt nog gestudeerd.

Historische laagbouw

,,Eigenaar Bouwinvest wil het WTC toekomstbestendig maken voor de huidige en toekomstige huurders’’, legt de 53-jarige Steenbergen uit. Daarvoor is enkele jaren geleden opdracht gegeven aan Bierman Henket Architecten. Zij ontwierpen voor de historische laagbouw (realisatie tussen 1936 en 1940) een masterplan dat bestaat uit zo’n zestien deelplannen. ,,We doen alles wat mogelijk is om het milieu zo min mogelijk te belasten voor dit grote project. Ook brengen we veel terug in de geest van architect Staal.’’

Dit laatste betekent onder meer dat in een hoge vergaderzaal aan de kant van het Rodezand een tegelwand zijn herintrede gaat maken. Ook zullen huurders en bezoekers in de toekomst weer meer detaillering in messing terugzien in het oude Beursgebouw. Over dit alles is veel contact met de gemeentelijke commissie voor welstand en monumenten en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Een belangrijk onderdeel van het toekomstbestendig maken is verder het toevoegen van een aantal functies aan de 60.000 vierkante meter vloeroppervlakte. ,,Kern van een WTC is dat het naast kantoor- en conferentieruimten ook ontzorgende faciliteiten biedt aan de huurders. Daarnaast zien we dat multifunctionele gebouwen booming zijn in hedendaagse stadscentra’’, legt de managing director uit. ,,We schroeven er de serviceverlening mee op.’’

Ook niet-huurders welkom

Vandaar dat zij halverwege volgend jaar de eerste sportievelingen hoopt te verwelkomen van een inpandige gym. De entree daarvoor komt aan de Meent en de sportschool accepteert ook niet-huurders als lid.

Tot slot is er bij de gemeente Rotterdam een vergunning aangevraagd voor de realisatie van een hotel. Deze zou tussen de 150 en 175 kamers moeten herbergen op de tweede tot en met vierde verdieping van de laagbouw op de hoek van de Meent met het Rodezand. Wie het hotel gaat runnen, is onbekend. Bron: ad.nl 28-10-19