Olst: Huisje Liesbeth Peper (81) gespaard van sloopkogel?

27 mei 2020 07:26 uur

Liesbeth Peper uit Olst hoeft de hoop dat haar woning wordt gespaard van sloop nog niet helemaal opgegeven. Wethouder Marcel Blind heeft tijdens de raadsvergadering van maandag toegezegd om met de bewoner van de naoorlogse noodwoning aan de Olsterkampweg te praten. ,,Ze zijn er nog niet vanaf”, concludeert Peper voorzichtig tevreden.

Het plan is om de twintig naoorlogse noodwoningen aan de Olsterkampweg in Olst aan het begin van 2021 te slopen. Er komt nieuwbouw voor in de plaats. SallandWonen verhuurt momenteel de huisjes en het nieuwbouwproject is ook van de woningbouwvereniging.

Twee partijen in de gemeenteraad van Olst-Wijhe spraken zich maandagavond uit voor behoud van de woning van Liesbeth Peper, die de gemeenteraad een brief stuurde om haar woning voor de sloopkogel te behoeden. PvdA en GroenLinks vinden dat er serieus bekeken moet worden of de woning kan blijven staan.

De 81-jarige bewoner heeft genoeg ervaring om te weten dat de strijd zeker nog niet gewonnen is. ,,Twee partijen is nog geen meerderheid, maar het is niet niks. Uiteindelijk is het natuurlijk gewoon een kwestie van geld.”

Huis met historische waarde

André Smit van de Partij van de Arbeid ziet wel mogelijkheden om het huis van Peper te sparen. ,,De huizen aan de Olsterkampweg hebben historische waarde. Het is helemaal geen gek idee om één van de twintig woningen te behouden. Het zou kunnen worden aangemerkt als gemeentelijk monument.”

De partij van Smit vindt dat er op zijn minst naar de opknapplannen van de 81-jarige bewoner gekeken moet worden. ,,Het plan moet een kans krijgen. Ga het gesprek aan met mevrouw Peper, met empathie. Ga uit van ‘ja, mits’ en niet ‘nee, tenzij’”, is de oproep van de PvdA’er.

Smit zegt er wel bij dat Liesbeth Peper niet blij gemaakt moet worden met een dode mus. ,,Het plan moet reëel bekeken worden. Als opknappen geen optie blijkt, moeten we daar eerlijk over zijn.”

Ferdi Hummelink van GroenLinks is het eens met Smit. ,,Één huis met zoveel historische waarde aan de rand van de bouwlocatie laten staan, moet toch kunnen? Ook omdat het geplande aantal nieuwe huizen daardoor nauwelijks hoeft te krimpen. Bovendien hoeft duurzame renovatie helemaal niet zo veel te kosten.”

‘Geef de hoop niet op’

Wethouder Marcel Blind zegde toe om tafel te gaan met Peper. SallandWonen geeft aan dat ze op dit moment niet van plan zijn om ook aan te schuiven.

Voor de 81-jarige bewoner van de beoogde sloopwoning is de toezegging van de wethouder al een overwinning op zich. ,,Ik geef de hoop nog niet op. Ze zijn er nog niet vanaf”, zegt ze voorzichtig tevreden. ,,Ik strijd al een paar jaar voor het behoud van dit huis. We zijn altijd zo druk met het herdenken van de oorlog en dan slopen we deze naoorlogse noodwoningen zomaar? Het is cultureel erfgoed.”

Stuk tuin inleveren

Om de nieuwbouwhuizen wat meer ruimte te geven, wil Peper best een stukje van haar ruime tuin opgeven. ,,Ik ben op leeftijd en het onderhouden van de tuin kost steeds meer moeite. Daar wil ik best wat van inleveren als mijn oude huisje daardoor beter in de plannen past.”

SallandWonen: plannen wijzigen niet

Directeur-bestuurder Marijke Kool van woningbouwvereniging SallandWonen is niet van plan weer in gesprek te gaan met Liesbeth Peper over het behoud van haar woning. ,,We hebben diverse gesprekken gevoerd met mevrouw. We snappen haar standpunt, maar onze plannen wijzigen niet.”

Dat de gemeente wel met de 81-jarige bewoner om tafel gaat, snapt Kool. ,,Maar dat is denk ik gewoon uit beleefdheid, ze heeft immers een brief gestuurd. De gemeente is op de hoogte van onze plannen om alle huizen te slopen en nieuwe te bouwen.”

Kool erkent dat de naoorlogse noodwoningen speciaal zijn. ,,Het is een bijzonder wijkje. We willen er niet voor niks ook een herdenkingsplaat bij de nieuwe woningen plaatsen waarop te zien en te lezen is welke bijzondere huizen er hebben gestaan. Maar het behouden van één huis is voor ons geen optie. We hebben het serieus onderzocht, maar dat is niet te doen.” Bron: destentor.nl