Oisterwijk: Start sanering KVL-terrein

20 september 2015 07:09 uur

Op vrijdag 18 september startten de werkzaamheden voor de bodemsanering van het KVL-terrein. Wethouder Sjef Verhoeven gaf hiervoor het startsein.

Een stukje historie

In 1916 opende de Lederfabriek in Oisterwijk haar deuren. Het was een compleet nieuwe fabriek waar kalfshuiden werden verwerkt. Van deze productieprocessen uit het verleden is bekend dat ze verontreinigingen veroorzaken. Daarom is uitgebreid onderzoek gedaan naar de bodem en het grondwater op het KVL-terrein.

Woningen en nieuwe functies

De aanleiding voor de sanering is dat op het KVL-terrein woningen worden gebouwd en de oude gebouwen een nieuwe functie hebben gekregen. Voor dit nieuwe gebruik zijn wettelijke normen waar de grond aan moet voldoen. Daarom geldt in verschillende deelgebieden een andere saneringsaanpak. De sanering wordt in verschillende fasen uitgevoerd. De eerste fase start in september 2015. De saneringswerkzaamheden van het volledige KVL-terrein zijn uiterlijk in 2018 afgerond. De bodem op het voormalige KVL-terrein wordt gesaneerd door Reyrink Aannemersbedrijf BV in opdracht van de gemeente Oisterwijk. Bron: gemeente Oisterwijk.