Nijmegen: Zorgen om vuile bodem in buurt in wijk Bottendaal

09 mei 2019 10:19 uur

De ernstige bodemvervuiling door de vroegere metaalwarenfabriek ASW in Bottendaal levert ‘onaanvaardbare risico’s op voor mens en milieu’. Bodemsanering is daarom noodzakelijk, zo staat in een recente nota van de gemeente. Die conclusie zorgt voor veel onrust in de wijk. Maar daar is geen reden toe, stelt de gemeente.

In het buurtje dat op het oude terrein van ASW is gebouwd en waarvan de bewoners al jaren weten dat er vervuiling in de grond zit, in de vorm van zware metalen en het ontvettingsmiddel PER, is plots ongerustheid ontstaan. Tot nu toe leidden de vele onderzoeken van bodem, water en de lucht in huis in de afgelopen jaren niet tot grote zorgen.

Maar de brief die de gemeente afgelopen maand stuurde, heeft de boel op zijn kop gezet. Daarin is ineens sprake van een ‘bodemsanering die binnen twee jaar moet worden gestart’.

De brief is gebaseerd op een besluit van burgemeester en wethouders. Daarin staan verontrustende zinnen. Zo is sprake van sterke verontreiniging van het grondwater. Het gaat om 4 miljoen kuub vervuild water, die zich langzaam verplaatst. ‘Dat zorgt voor een onbeheersbare situatie en een onaanvaardbaar verspreidingsrisico’, zo staat er te lezen.

Een ander signaal dat voor bezorgdheid zorgt: wie woont in het gebied tussen Dr. Jan Berendsstraat, Jan van Galenstraat, St. Stephanusstraat en Schoolstraat, mag niet zomaar grond afvoeren.

Sommige bewoners zien hun bange vermoedens bevestigd: zie je wel, er is tóch echt iets aan de hand, concluderen ze. ,,Natuurlijk, dat is schrikken. Hoe nu verder?” vroeg Simone Lips zich af, nadat ze de brief van de gemeente had gelezen. ,,Wat zijn de gevaren voor ons? Ik maak me veel zorgen.” Bron: destentor.nl 8-5-19 Lees verder>>>>

Overig nieuws