Nijmegen: Lelijke kolos bij station gaat na Vierdaagse plat

10 juli 2019 19:34 uur

Het zat al lang in de pen, maar na de Vierdaagse gaat het écht gebeuren: de sloop van het voormalige kantoorgebouw Metterswane, pal tegenover het NS-station. De kolos, die samen met het inmiddels neergehaalde Intersport-pand bij Plein 1944 gezien werd als ‘lelijkste gebouw van Nijmegen’, wordt vanaf begin augustus ontmanteld.

Het tien verdiepingen tellende gebouw gaat niet in één keer plat. Van het neerhalen met explosieven is geen sprake. Het gaat stukje voor stukje. De sloopwerkzaamheden gaan een jaar duren. Volgend jaar zomer start de nieuwbouw, zo is nu de planning.

70 meter hoog

De desolate kantoortoren, die al tijden leeg staat, dateert uit 1976. Al jaren is het uit beton en glas opgetrokken flatgebouw een soort anti-visitekaartje voor reizigers vanaf Nijmegen Centraal naar de binnenstad wandelen.

In 2022 moet er het Nieuwe Metterswane staan. Dat wordt een gebouw van circa 70 meter hoog. Er komen 264 koop- en huurappartementen (vrije sector en sociale huur).

Verder is er een hotel met 110 kamers en brasserie voorzien, een supermarkt en 4.000 vierkante meter kantoorruimte. Ook komt er een parkeergarage voor bewoners en ondernemers.De plannen liggen nog niet helemaal vast. Het ontwerpbestemmingsplan komt dit najaar ter inzage. Ontwikkelaar is KondorWessels Projecten.

Sloop opgeschoven

Aanvankelijk zou de sloop van Metterswane dit voorjaar al beginnen, maar dat startpunt is dus opgeschoven. Om de wandelaars en feestvierders niet in de weg te zitten, is nu bewust gekozen voor sloop ná de Vierdaagseweek. Achter de schermen is de ontwikkelaar al volop bezig met de voorbereiding van de ontmanteling, werknemers van Alliander zijn al maanden bezig met het verleggen van kabels rondom de kolos.

Metterswane is een voormalig stadskantoor van de gemeente Nijmegen waar onder anderen ambtenaren van Economische Zaken en Volkshuisvesting zaten. Later was het een bedrijfsverzamelgebouw met jonge startende ondernemers. Die zijn in het voorjaar van 2016 verhuisd naar een ander kantoorgebouw van Start Up Nijmegen, eveneens tegenover het station.

De sloop van Metterswane en de geplande nieuwbouw maken deel uit van een grootschalig project van de gemeente Nijmegen om het centraal station en de directe omgeving volledig op te schop te nemen. Bron: ad.nl 10-7-19

Overig nieuws