Nijmegen: Filmhuis O42 stopt, huurappartementen en horeca in oude Villa Lux

14 november 2019 08:22 uur

De voormalige Villa Lux aan de Oranjesingel, voorheen O42, wordt een appartementencomplex. Pandeigenaar Ton Hendriks gaat de twee filmzalen slopen. In het gebouw komen twintig tot 24 huurappartementen.

Aan de straatkant op de begane grond wil Hendriks commerciële horeca huisvesten. Een eerder plan voor een bed & breakfast in een deel van het pand heeft hij nog in overweging.

De huidige gebruiker, Filmhuis O42, stopt noodgedwongen per januari met de filmvoorstellingen. De stichting die een ‘tegendraadse bioscoop voor de kleine film’ beheert, kan door te weinig bezoekers de exploitatiekosten niet opbrengen. Een doorstart wordt onderzocht.

Alternatieve films

In 2017 nam Filmhuis O42, een stichting die voornamelijk draait op vrijwilligers, het stokje over van theater LUX. Dat vertoonde tot dan de meer alternatieve films op deze locatie. Het in het pand eveneens gevestigde café-restaurant De Villa, beheerd door welzijnsorganisatie De Driestroom, gaf er in juli 2018 de brui aan. Ook al, omdat er te weinig geld was. In de keuken en café-restaurant werkten 15 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Filmhuis O42 had een mondelinge gebruikersovereenkomst met eigenaar Ton Hendriks. ,,Het filmhuis zat er min of meer antikraak. Alleen energiekosten moesten betaald worden. Ik heb het initiatief een kans willen geven, maar er zitten ’s middags hooguit zes bezoekers. Als bioscoop is het gewoon niet levensvatbaar. Eigenlijk zouden ze ook huur moeten betalen. Als ze de energiekosten niet eens kunnen betalen, houdt het op. Dat heb ik ze ook duidelijk gemaakt”, aldus Hendriks.

Exploitatie niet houdbaar

Stichtingscoördinator Sylvia van den Ing erkent dat de exploitatie niet houdbaar is. ,,Maar het betekent niet het einde. We gaan op zoek naar een andere locatie om onze activiteiten voort te zetten. Wie weet, gaan we films draaien in een café, in de open lucht of bij mensen thuis.”

De stichting richt zich volgens Van den Ing op een andere doelgroep dan LUX. ,,De films die daar gedraaid worden, zijn toch een slag commerciëler. Wij willen ruimte bieden aan alternatieve, kleine films die anders nooit gedraaid worden.”

In de twee filmzalen van het filmhuis zijn nog tot januari zo’n tien voorstellingen per dag te zien. Bron: gelderlander.nl 14-11-19