Nijmeegse arts: kosten sanering asbestdaken wegen niet op tegen gezondheidswinst

14 juni 2018 21:15 uur

Gelderland gaat de komende jaren tientallen mannen in witte pakken zien die asbestplaten van gebouwen gaan verwijderen. Een miljoenenoperatie. En dat allemaal vanwege de volksgezondheid. Asbestvezels kunnen mesothelioom, oftewel asbestkanker, veroorzaken. De overheid wil het aantal slachtoffers in 2040 op 0 zetten en daarvoor zijn maatregelen nodig. Veel mensen zijn sceptisch. De Nijmeegse arts Henk Jans heeft zelfs grote twijfels.

De totale kosten om dit voor 2024 in Nederland allemaal opgeruimd te hebben, liggen rond de drie miljard euro. ‘Als je daar de gezondheidswinst tegenover zet, dan valt dat totaal in het niet tegenover dat bedrag’, zegt Jans.

‘Paniek bij woordje asbest’

De Nijmegenaar is voormalig GGD-arts. Op de vraag hoeveel doden dit scheelt, antwoordt hij: misschien twee, meer niet. ‘Als in Nederland het woordje asbest valt, dan raken we helemaal in paniek. We staan nu in een gebied met allemaal asbestdaken om ons heen en ik heb niet het gevoel dat ik hier gevaar loop. Als dat zo was dan hadden hier wel borden gestaan.’ Bron: omroepgelderland.nl 14-6-18 Lees verder>>>>