Nieuws/Signalen uit de markt Sloopgids.nl 2019 – week 41

14 oktober 2019 18:51 uur

Week van de Duurzaamheid: duurzaam slopen
Wonen Zuid – 9 Oct 2019
BRUNSSUM: Duurzaam bouwen, wonen en leven is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Wij dragen hier op veel fronten aan bij. Naast het feit dat wij zoveel mogelijk duurzaam bouwen of renoveren, slopen wij, waar mogelijk, duurzaam. Dit heet circulair slopen en betekent dat zo veel mogelijk materialen opnieuw gebruikt worden. Circulaire sloop hebben we al toegepast in het Tegelarijveld in Roermond en nu ook in Treebeek, in Brunssum.

 

Meer asbest dan verwacht in bermen Diepenheim
TC Tubantia – 9 Oct 2019
DIEPENHEIM – De saneringswerkzaamheden aan de 1e Broekweg in Diepenheim duren langer dan gepland, omdat er meer asbest is gevonden dan verwacht. Harry Gerritsma 09-10-19, 15:45 Delen per e-mail Sluit “Er zit meer asbest in de bermen dan waarmee we rekening hebben gehouden. Maar we zetten alles op alles om de asbestsanering aan de 1e Broekweg zo snel mogelijk af te ronden. Zo zetten we extra vrachtwagens in om de vervuilde grond af te voeren.

 

Woningtekort zal komende jaren licht worden ingelopen en na 2025 weer snel groeien
Volkskrant – 8 Oct 2019
Het woningtekort zal de komende jaren licht worden ingelopen, maar na 2025 weer toenemen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Minister Ollongren wil 75 duizend woningen per jaar erbij bouwen. Na 2025 wordt het weer minder.

 

De raad zet onrechtvaardige sloop Tweebosbuurt onverminderd door
SP Rotterdam – 9 Oct 2019
Afgelopen donderdag 3 oktober was op verzoek van de SP het debat over de juiste cijfers sociale huurwoningen na sloop Tweebosbuurt. Raadslid Cicek riep in het debat op tot een nieuwe, rechtvaardige samenwerkingsovereenkomst te komen door met alle betrokken partijen consensus te bereiken over een overeenkomst die voor alle Rotterdammers een goede oplossing is.

 

Voorlopig geen nieuwe woningen aan Archimedeslaan
RTV Utrecht – 10 Oct 2019
UTRECHT – Er komen voorlopig geen nieuwe woningen op de Archimedeslaan in Utrecht. De bedoeling was om daar in totaal 2000 woningen te bouwen, waaronder 1600 studentenwoningen. Op het terrein staat nu een oud schoolgebouw dat gesloopt gaat worden. Tot voor kort woonden er studenten tijdelijk in het pand, maar die moesten er vanwege de sloop uit.

 

Joodse Richard de Haas verzet zich tegen sloop oude synagoge in Vriezenveen
TC Tubantia – 12 Oct 2019
VRIEZENVEEN – De van oudsher Joodse Vriezenvener Richard de Haas is in bezwaar gegaan tegen de sloop van de oude synagoge in Vriezenveen. Volgens De Haas en de Stichting Behoud Synagoge is er interesse van investeerders. Je moet het ijzer smeden als het heet is. En nu Nederland voornemens is flink uit te pakken rond 75 jaar vrijheid, doet zich de ultieme gelegenheid voor om de synagoge definitief te bewaren voor het nageslacht.

 

Asbest in onroerend goed: non-conformiteit?
ATM Advocaten –  14 Oct 2019
Er is inmiddels veel jurisprudentie over geconstateerde/vastgestelde asbest in onroerend goed. In deze jurisprudentie wordt vervolgens getoetst of sprake is van non-conformiteit ten gevolge de verkoper aansprakelijk is c.q. kan worden gehouden voor de geleden schade c.q. de directie verwijderingskosten van de asbest en mogelijk ook (casuïstisch) voor alle te lijden en geleden indirecte schade.