Nico de Bont restaureert Domtoren: ‘Yes, we gaan naar Utrecht toe!’

02 november 2018 08:23 uur

Aan de voet van de Utrechtse Domtoren zijn vanavond de contracten getekend voor de grote, ruim 37 miljoen euro kostende restauratie van het 600 jaar oude monument. ‘Willem de Torenwachter’ persoonlijk kwam vervolgens van de toren abseilend naar beneden, om de reservesleutel van de Domtoren te overhandigen aan wethouder Victor Everhardt. Die gaf de sleutel daarna in de handen van de uitverkoren aannemer, die het karwei mag gaan klaren: Nico de Bont uit Vught. Het bedrijf is al thuis op het Domplein, aangezien het ook al bezig is met de restauratie van de Domkerk.

Noodzakelijke restauratie

De feitelijke, hedendaagse torenwachter is gemeentelijk beheerder Jaap van Engelenburg. Hij was het in 2015 die als eerste in de gaten kreeg dat loslatend voegwerk en afbrokkelende stenen de onverbiddelijke voorboden waren van een noodzakelijke restauratie. Die gaat vijf jaar duren. Daarna kan de Domtoren er weer zeker vijftig jaar tegen. De laatste keer dat er groot onderhoud aan de toren is gepleegd, was in 1975.

Directeur Boudewijn de Bont, kleinzoon van de grondlegger van aannemingsbedrijf Nico de Bont, zegt trots en verheugd te zijn met de binnengesleepte opdracht. De Bont heeft eerder al de Sint Janskathedraal in Den Bosch en de Eusebiustoren in Arnhem gerestaureerd.  Bron: ad.nl 2-11-18 Lees verder>>>>