Manoeuvreren in het speelveld van sloop, bouw, budget en duurzaamheid

08 januari 2018 09:35 uur

In Houten worden voormalige kantoorpanden omgebouwd naar appartementen. Dat betekent dat er veel moet gebeuren. Aan de binnenzijde verandert de indeling. De directe omgeving moet een huiselijke uitstraling krijgen.

Op kantorenlocatie De Molenzoom in Houten staan meerdere kantoorpanden al lange tijd leeg. De meningen over de toekomst van de panden verschillen. Moet de kantorenfunctie van de panden behouden blijven of is de tijd rijp voor transformatie naar woningen? Als de leegstand oploopt tot veertig procent, kiest Bouwbedrijf De Waal Utrecht – in samenwerking met verhuurder Viveste – voor transformatie. Zij verbouwt De Molen 20 tot 74 sociale huurappartementen.

Naar een aantrekkelijke uitstraling
De Molen 20 bestaat uit vier geschakelde kantoorgebouwen, opgesteld in een L-vorm. Aan de buitenzijde worden de gebouwen opgefrist. De gele kleur op de bovenste bouwlaag maakt plaats voor fris grijs. De kunststof kozijnen – 24 jaar oud en gedateerd – worden vervangen door kozijnen in grijs en groen, met een hedendaagse isolatiewaarde en inbraakwerendheidsklasse 2. Bij elke eenheid wordt een stuk van de borstwering uitgezaagd om plaats te maken voor een balkon. Door de koppeling tussen de gebouwen te verwijderen, ontstaat ruimte voor tussendoorgangen, groene zones en parkeerruimte. Bron: stedenbouw.nl 7-1-18 Lees verder>>>>