Malden: Ophef om sloop woning van 11 jaar oud op kampje Malden

04 oktober 2019 09:31 uur

Woningbouwvereniging Oosterpoort laat donderdag een huurwoning slopen op het voormalige woonwagenkampje aan de Eendenpoelseweg in Malden. Naar eigen zeggen omwille van de veiligheid en leefbaarheid in de straat. ,,Een unieke situatie”, beaamt een woordvoerder van de corporatie.

Wat de situatie extra bijzonder maakt: het te slopen huis, het laatste in een rijtje van twaalf, is net als de andere huizen die er staan relatief jong; het werd gebouwd in 2008. Het ziet er van binnen en buiten nog heel redelijk en bewoonbaar uit. ,,Maar het staat al twee jaar leeg en er waren ook geen gegadigden voor”, aldus de woordvoerder. ,,De nutsvoorzieningen zijn al afgesloten. Volgens ons is er inmiddels sprake van verval. Bovendien willen we voorkomen dat de woning illegaal bewoond gaat worden.”

Verrast en ontsteld

Bewoners aan de Eendenpoelseweg reageren verrast en ontsteld. ,,Dit slaat helemaal nergens op, het is pure discriminatie”, zegt Daniel Basile (48), tot twee jaar geleden de bewoner van het te slopen huis. ,,Men ziet ons als woonwagenbewoners als last, men wil van ons af en dit is stap één.” Oosterpoort bestrijdt dat: ,,Het besluit om te slopen heeft daar beslist niets mee te maken. Veiligheid en leefbaarheid zijn de overwegingen.”

Tien gram cocaïne

De bewuste huurwoning, nummer 57, werd in 2017 op last van de gemeente voor één jaar gesloten en verzegeld. Dat gebeurde nadat er drugs in het huis waren aangetroffen. Basile: ,,Het ging om tien gram coke die niet van mij was maar van mijn zwager. Toch moest ik eruit. Ook toen dat jaar voorbij was, mocht ik niet terugkomen.” Dat bevestigt de woordvoerder van de woningbouwvereniging: ,,Wie bij ons vanwege een drugsovertreding het huis uit moet, komt daar niet meer in terug.”

Graag intrek nemen

Basile en zijn familieleden zeggen dat er genoeg andere bewoners van het voormalige kampje zijn die graag hun intrek in de woning nemen. Zoals een onlangs gescheiden vrouw met kinderen. Maar volgens Oosterpoort ligt dat echt anders. ,,We hebben geregeld gevraagd om mensen die er in zouden kunnen trekken. Ons is één iemand aangereikt, maar die voldeed niet aan onze verhuurvoorwaarden.”

Sloop was bekend

Volgens de woningcorporatie wisten de wijkbewoners dat er gesloopt ging worden. ,,Eind vorig jaar is daar al over gesproken. We hebben alleen bewust niet gemeld wanneer we zouden gaan slopen, om te veel onrust te voorkomen. We begrijpen dat mensen nu toch verrast zijn.”

Nooit eerder sloop om drugs

In de Eendenpoelseweg wordt gesproken van ‘pure treiterij’. Basile: ,,Een huis slopen omdat er ooit drugs zijn aangetroffen. Gebeurt dat in een gewone woonwijk ook? Ik heb dat nog nooit gehoord.” De woordvoerder van Oosterpoort geeft toe dat deze corporatie nooit eerder een woning om deze reden heeft gesloopt. Onduidelijk is nog hoe de sloop gaat verlopen. De oud-bewoner: ,,Ik kan niet beloven dat het rustig blijft.” Woensdag sloopte hij alvast zelf zijn keuken uit het huisje. Bron: degelderlander.nl 2-10-19