‘Maanmannetjes’ bij FrieslandCampina in Borculo voor sloopklus vanwege chroom-6

19 december 2018 09:29 uur

De sloop van de schoorsteenpijpen van  FrieslandCampina is vanwege de maat en hoogte al een megaklus,  maar in Borculo moet er nog een schepje bovenop. Op de staalconstructie van de schoorstenen is de coating chroom-6 gebruikt. Daarom komen vandaag ‘marsmannetjes’ in actie.

Voordat alles in het groot gaat is er dinsdagmorgen aandacht voor details. Het eerste dat bij het krieken van de dag is ontmanteld en wordt verplaatst is de nestkast van de slechtvalken, voor wie de productielocatie van FrieslandCampina sinds jaren een toevluchtsoord was. De kast komt in drievoud terug op de hoogste punten van naburige gebouwen. Inclusief eentje op de torensilo van de melkpoederfabriek Formula enkele honderden meters verderop.

In een fotoalbum van de  bouw van de constructie is te zien hoe in 1975 de top van de 75 meter hoge schoorstenen met alle drie de buizen in één stuk op de basis is gezet. Die truc gaat nu anders. Eén voor één worden de bovenste stukken schoorsteen van 22 meter hoogte losgemaakt en  uit de top van de constructie getakeld. De 32 meter hoge delen eronder staan voor later op de dag gepland, maar als het karwei uitloopt is er geen man overboord. „Het principe is hier: elk risico moet je tot nul reduceren, als dat kan. Waar we bij onverwachte situaties een plan B nodig kunnen hebben staat dat plan B klaar”, zegt Frank van Gastel, die als externe expert coördinator veiligheid en gezondheid voor de klus is. Bron: tubantia.nl 19-12-18 Lees verder>>>>